Vědci vydali předpověď, jak se bude koronavirus chovat v příštích dvou letech

 Zdraví 
11. května 2020 06:54 / Mirka Malá
  11
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus se nejspíš vrátí podobně, jako je tomu u chřipky Pixabay
Přestože dosud nikdo neví, co od COVIDu-19 přesně čekat, zdá se, že většina odborníků souhlasí s tím, že jen tak brzy nezmizí. Nová zpráva naopak odhaduje, že pandemie bude pravděpodobně trvat asi dva roky.

Zpráva od vědců z University of Minnesota čerpá z informací z osmi předchozích chřipkových pandemií, které sahají až do 17. století, a zahrnuje data ze současné pandemie COVID-19.

Autoři poznamenávají, že nový koronavirus, nazvaný SARS-CoV-2, není typem chřipky, ale sdílí některé podobnosti s viry pandemické chřipky - oba jsou respirační viry, vůči nimž populace nemá žádnou předchozí imunitu, a oba se šíří i od lidí, kteří nemají příznaky. Přesto se zdá, že virus způsobující COVID-19 se šíří snadněji než chřipka a asymptomatický přenos může dokocne představovat větší část šíření COVID-19.

Pomůže až promoření společnosti

Vzhledem k tomu, jak snadno se SARS-CoV-2 šíří, musí být asi 60 % až 70 % populace imunní, aby se dosáhlo tzv. „imunity stáda“, která by vedla k zastavení pandemie, tvrdí vědci. A to bude nějakou dobu trvat, protože z dosavadních testování u nás i ve světě je jasné, že promoření společnosti je fakticky minimální. Vědci proto už zcela jistě pracují se třemi verzemi vývoje pandemie COVID-19.

Scénář 1

V tomto scénáři po současné vlně případů COVID-19 následuje řada menších vln nebo lokálních epidemií, které se vyskytují prakticky nepřetržitě během jednoho až dvou let a postupně bude pandemie mizet během roku 2021.

Scénář 2

Další možností je, že po počáteční vlně COVID-19 na jaře 2020 bude následovat větší vlna případů na podzim nebo v zimě, jak se to stalo s pandemií chřipky z roku 1918. Následně by mohla být jedna nebo více menších vln v roce 2021.

Scénář 3

Konečně po počáteční jarní vlně COVID-19 by mohlo následovat „pomalé mizení“ koronavirové nákazy, i to ale znamená, že virus bude v populaci ještě po dobu mnoha měsíců.

Ať už se naplní kterýkoliv scénář, je jasné, že vlády budou mít stále plné ruce práce. Podle epidemiologů i nadále bude muset docházet k zpřísňování a následnému uvolňování opatření, zejména pak z toho důvodu, aby nedošlo k přehlcení zdravotního systému.

Bez ohledu na to, který scénář nakonec bude ten správný, je jasné, že musíme být připraveni na nejméně dalších 18 až 24 měsíců významné aktivity COVID-19, který se bude pravidelně objevovat v různých geografických oblastech. Dále čtěte: Úmrtí na COVID-19 souvisí i s nedostatkem vitaminu D, vyplývá to z nové studie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47