Příčiny bolesti při vyprazdňování

 Zdraví 
05. května 2020 09:04 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bolest při vyprazdňování mohou způsobit hemoroidy  Depositphotos
Bolest při vyprazdňování je poměrně běžným problémem velkého množství lidí. Mnozí z nich se však stydí s touto potíží přijít za lékařem, což je chyba. Mohli byste tím předejít spoustě problémů. Z jakých důvodů může vyprazdňování bolet?

Příčiny bolestí při vyprazdňování mohou být různé. Často se jedná o banality, které lze snadno vyřešit, ale mnohdy může jít i o vážné potíže. Z toho důvodu je lepší nic nezanedbat a navštívit lékaře, i když pociťujete stud. Můžeme vás ujistit, že doktorům vaše potíže s konečníkem nebudou připadat divné.

Natržení konečníku

Mezi nejčastější příčiny, proč některé jedince bolí vyprazdňování, může být natržení konečníku. Tento problém může způsobit odchod tuhé stolice, anální sex či tvrdý toaletní papír. Natržení konečníku zpravidla nepotřebuje lékařské ošetření, protože se trhlina většinou sama rychle zahojí. Pouze ve výjimečných případech je potřeba provést chirurgický zákrok.

Hemoroidy

Hemoroidy trápí spoustu lidí. Dokonce lze říci, že postižených lidí s tímto onemocněním přibývá. Často za ně může sedavý způsob života. Během něj se ve velkém množství hromadí krev v žilách v pánvi. Za hemoroidy často může i zvýšení tlaku uvnitř konečníku. Dochází k němu během těhotenství, porodu, zvedání těžkých věcí či zácpy.

Hemoroidy se dělí na vnější a vnitřní. Vnější poznáte na dotyk. O vnitřních hemoroidech nemusíte nějakou dobu vědět. Vnitřní i vnější na sebe často upozorní právě bolestí během stolice a krvácením. Pokud vám na ně nezaberou běžně dostupné prostředky z lékáren, neváhejte navštívit lékaře.

Střevní onemocnění

Častou bolest při vyprazdňování mohou způsobit střevní záněty. Máme na mysli především Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Obě nemoci jsou poměrně špatně léčitelné a jejich akutní vzplanutí probíhá tak, že jedince nutí vykonávat stolici několikrát denně za doprovodu velkých bolestí břicha, konečníku a krvácení.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Nádor tlustého střeva se projevuje častými průjmy a zácpami. Odchod stolice velmi bolí a najdete v ní často i krev. Při takových příznacích byste rozhodně neměli otálet s návštěvou lékaře. Velký nádor často zasahuje do samotného konečníku. Lze ho během vyšetření většinou nahmatat i pouhým prstem. Dále čtěte: Obézních lidí přibývá. Přitom obezita může výrazně zkrátit život.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve