Zdravé potraviny, které mohou některým lidem škodit

 Zdraví 
02. května 2020 08:09 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zdravé stravování zvykejte i své děti Depositphotos
V posledních letech se klade stále více důraz na konzumaci zdravých potravin. Je však vědecky dokázáno, že některým lidem mohou naopak škodit. Víte, které to jsou?

Paradoxem je, že některé potraviny, které považujete za zdravé a jsou odborníky více či méně doporučovány při redukci hmotnosti, mohou způsobovat nejrůznější zdravotní komplikace - kožní problémy, potíže s trávením nebo záněty.

Nízkotučné potraviny

Přestože vrchol má už tento typ potravin za sebou, stále ještě se setkáváme s doporučením, abyste se tukům vyhýbali. Z potravin, které jsou označené jako nízkotučné nebo chcete-li light, výrobci sice tuk odstraní, ale musí ho něčím nahradit. Bohužel v drtivé většině ho nahradí cukrem. Takže nízkotučná potravina má sice nižší hladinu tuku, ale zase má často vysoký obsah cukru.

Cukr poškozuje kolagenní vlákna a znesnadňuje jejich regeneraci, a tak přispívá k rychlejšímu stárnutí pokožky. K tomu se potravina dochutí solí a kombinace cukru a soli je pak přímo fatální.

Alternativa

Vyhýbejte se produktům s nízkým obsahem tuku a spíše se zaměřte na potraviny, které obsahují zdravé tuky, jako např. avokádo, semínka, ořechy nebo ryby.


Celozrnný pšeničný chléb

Dietology doporučovaný a rozhodně lepší než bílý chléb. Nicméně s obsahem lepku. V naší společnosti trpí podle výzkumů více než jedna třetina populace nesnášenlivostí lepku. Alergie na lepek se projevuje nejen zažívacími potížemi, ale také problémy s pokožkou, včetně např. psoriázy. Smutný je fakt, že touto nemocí trpí také děti. Jejich stravování je pak problematičtější.

Alternativa

Vyřaďte z jídelníčku potraviny s obsahem lepku. Pokud se po návratu k původní stravě problémy objeví, nezbude vám nic jiného, než si vyrábět bezlepkovou stravu doma. Bezlepkové výrobky můžete za větší cenu zakoupit, anebo koupit bezlepkovou mouku a provonět domácnost čerstvě upečeným chlebem.

Mléčné výrobky

Někdo se může po mléčných výrobcích utlouct, někomu však mléko způsobuje zažívací problémy. Navíc má vliv na kvalitu pleti. Stále častěji se setkáváme s lidmi s alergií na mléčnou laktózu. Bohužel častěji u dětí. V mléku navíc mohou být také hormony a aditiva, kterými jsou krávy krmeny pro lepší dojivost. Škodlivým hormonem je zejména IGF-1 – růstový hormon, který způsobuje zánět v organismu a často vede k akné.

Alternativa

Vynechejte klasické mléčné výrobky, ale také potraviny, které obsahují mléčnou laktózu. Mléko i jogurty lze nahradit sojovým, rýžovým nebo kukuřičným mlékem, stejně jako výrobky z nich. Zvyšte příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. Přidejte do jídelníčku luštěniny, především fazole a obiloviny. Přidejte také drůbež, mořské plody nebo ořechy bohaté na zinek a hořčík.

Nízkotučný jogurt

Jogurty mohou být pro vaše zdraví velmi prospěšné. To se bohužel netýká většiny z těch, které naleznete v běžné prodejně potravin. Jedná se často o produkty se sníženým obsahem tuku a přemírou cukru pro vykompenzování ztráty chuti v důsledku odtučnění. Přírodní mléčné tuky byly jednoduše uměle odstraněny a nahrazeny něčím mnohem horším. Mnoho z těchto výrobků neobsahuje ani probiotické bakterie, které jsou zničeny během pasterizace po proběhlé fermentaci.

Alternativa

Dávejte přednost plnotučným jogurtům s obsahem živých kultur (probiotik) a pokud máte tu možnost, vyzkoušejte jogurt vyrobený z mléka trávou krmených krav.

Nízkosacharidové výrobky

Také nízkokalorická dieta se několik posledních desetiletí těší značné oblibě. Existuje přitom opravdu velké množství přírodních potravin přirozeně obsahujících nízký počet sacharidům a tyto potraviny mohou být samozřejmě velmi zdravé. To se ovšem nedá říci o nízkosacharidových náhražkách běžného jídla, jako jsou nízkosacharidové tyčinky nebo dietní koktejly. Ty jsou často značně průmyslově zpracované a obsahují jen velmi málo skutečně výživných látek na rozdíl od hromady umělých přísad smíchaných dohromady a vydávaných za jídlo.

Alternativa

Pokud se řídíte zásadami nízkosacharidové diety, dejte přednost potravinám přirozeně obsahujícím nízké množství sacharidů. Opět platí, že nízkosacharidové neznamená automaticky zdravé.

Rostlinné oleje

Tyto oleje obsahují tuky, kterým byste se měli raději vyhnout. A to například ztužené tuky. Zároveň obsahují také zdravé omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Ty jsou sice zdravé, ale v naší populaci je jich nadbytek a málokdo už ví, že bychom při jejich konzumaci měli dbát také na dodržování poměru mezi omega-3 a omega-6. Nadměrné množství omega-6 totiž může způsobovat záněty.

Alternativa

Vyřaďte oleje ze svého jídelníčku. Zařaďte do svého jídelníčku mořskou rybu, semínka nebo oříšky.

Potraviny, které vás zkrášlí

Červená paprika

Udržuje pokožku vláčnou a jemnou díky obsahu vitaminu C, brzdí proces stárnutí a díky obsaženým látkám chrání také proti UV záření.

Jahody

obsahují vitamin C, který je v podstatě obránce pleti, protože bojuje proti volným radikálům, které pleť poškozují. Kromě toho se také postará o to, aby vaše pleť nebyla tak vysušená. Jahody navíc neobsahují téměř žádný cukr.

Salátová okurka

V kosmetice své využití najde zevnitř i zvenčí. Díky vitaminům C a B dodává pleti lesk a potřebnou výživu. Okurky skvěle hydratují a osvěžují.

Ořechy, avokádo, rostlinné panenské oleje, tučné ryby

Suchá pleť potřebuje zdravé tuky, které jí dodají potřebnou výživu. Ty jsou obsažené právě v těchto potravinách. Samozřejmě nesníte kilo ořechů nebo celou tučnou rybu.

Je důležité při nakupování přemýšlet, co koupit a hlavně se zajímat o složení výrobků. Někteří výrobci se sice složení snaží všelijak zakamuflovat nebo napsat malinkými písmeny. Vy si ale jistě poradíte. O potravinách, které jsou skutečně zdravé a navíc vám pomohou zhubnout, si přečtěte zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve