Obézních lidí stále přibývá. Přitom obezita může člověka připravit až o patnáct let života

 Zdraví 
01. května 2020 08:27 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ve světě se neustále navyšuje počet osob s nadváhou či obezitou Pixabay
Ve světě žijí miliony obézních lidí a jejich počet neustále narůstá. Výjimkou bohužel není ani evropská populace.

Spolu s nepřiměřenou váhou však mohou přijít i vážná zdravotní onemocnění. A to, co je ještě horší, je fakt, že kvůli obezitě si mohou lidé zkrátit svůj život až o neuvěřitelných 15 let.

Počet obézních ve světě

Ve světě se neustále navyšuje počet osob s nadváhou či obezitou. Od roku 1975 se celosvětový počet obézních lidí po celém světě téměř ztrojnásobil. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v roce 2016 na celém světě 1,9 miliardy lidí s nadváhou, z toho zhruba 650 milionů lidí trpělo obezitou, v roce 2016 tedy trpěl obezitou každý 11. člověk na světě.

V roce 2018 již po světě bylo podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) 672 milionů obézních dospělých osob, tento počet tvořil 13 % světové populace. Podle dat v roce 2018 trpěl obezitou 1 z 8 dospělých, oproti tomu stál smutný fakt, že 1 z 9 lidí pak ve světě trpěl hlady. Problém s nadváhou se bohužel netýká jen dospělých jedinců, ale také dětí a mladistvých. Nadváhou v roce 2018 trpělo téměř 6 % dětí ve věku do 5 let a 338 milionů dětí ve školním věku a dospívajících. Podle dosavadních údajů je předpoklad, že v roce 2030 bude přes 50 % evropské populace trpět obezitou.

Kde se obezita vezme?

Pojmy nadváha a obezita jsou definovány jako abnormální či nadbytečné hromadění tuku, které může negativně ovlivnit zdraví jedince. Příčin vzniku obezity je vícero, počínaje vlivem nezdravých návyků naučených v rodině, která tvoří základní dietní návyky, až po dědičné dispozice, které vám mohou dopomoci ke kilům navíc. Každý jedinec však svoji váhu může ovlivnit svým životním stylem. Ke vzniku obezity přispívá zejména nadměrný příjem potravy a kalorií (přejídání), nevhodné složení stravy, nedostatek pohybu či nedostatek spánku.

Tendenci přibírání ale také může způsobit například hypofunkce štítné žlázy či třeba hormonální příčiny (mateřství, nadbytek estrogenů). Navíc bylo prokázáno, že ve 30 letech přichází okamžik, od kterého lidé už jen většinou přibírají, a to dokonce i sportovci. Děti obézních rodičů se podle statistik potýkají s obezitou 3x častěji než děti z rodin, kde rodiče obézní nebyli. S přibíráním se však dá bojovat, a to například v podobě zdravého stravování a sportování. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nesportuje pětina Čechů a polovina Čechů dokonce ani nesplňuje doporučenou týdenní dávku (to je pouhé 3 hodiny týdně) jakékoli formy pohybu.

Spočítejte si své BMI

Jak jste na tom s váhou vy? To zjistíte, když použijete tzv. „Body Mass Index" (BMI), který srovnává hmotnost a výšku člověka. BMI představuje podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech. BMI se týká dospělých jedinců, je však jen orientační, jde totiž o nepřesný ukazatel, protože nezohledňuje pohlaví a věk, nedokáže určit, do jaké míry se na hmotnosti podílí tuk a do jaké svaly a jak je tuk v těle rozložen. Pokud vám vyjde pod 18,5 BMI, máte podváhu, pokud 18,5 - 24,9 BMI, pak máte normální váhu. Nadváhu značí index 25 - 29,9 a index 30 a více již ukazuje na obezitu. Obezita podle BMI může mít 3 stupně. 1. stupeň (30,0 – 34,9 BMI) znamená možné dopady na zdraví, u 2. stupně (35,0 – 39,9 BMI) je již vhodná konzultace s odborníkem a 3. stupeň (nad 40 BMI) již značí závažného obezitologického pacienta.

Dobrým ukazatelem zdravotního stavu a přiměřené hmotnosti je pak také obvod pasu, který představuje jednoduchý způsob, jak na tom jste. Obvod pasu se má měřit vprostřed mezi spodním okrajem posledního hmatatelného žebra a vrcholem kosti kyčelní. Podle odborníků ženy s obvodem pasu do 80 cm nemají žádná zdravotní rizika, od 81 - 85 cm však už mají zvýšené zdravotní riziko a nad 85 cm mají vysoké zdravotní riziko. Muži mají zvýšené zdravotní riziko od obvodu pasu 95 - 102 cm a vysoké riziko pak mají jedinci s obvodem pasu nad 102 cm.

Následky obezity

Pokud je člověk obézní, tak nejen, že se asi necítí nejlépe, ale také není tolik pohyblivý. Obezita také negativně ovlivňuje psychiku jedince, jeho spokojenost s pracovním výkonem, s osobními vztahy či se sexuálním životem. To ale není to nejhorší, obezita totiž zatěžuje celý organizmus a člověku může přinést celou řadu zdravotních rizik jako například cukrovku, hypertenzi (tj. vysoký krevní tlak), metabolické poruchy, kardiovaskulární potíže, osteoporózu, artrózu, infarkt, mozkové příhody či dokonce neplodnost nebo některé nádory. V souvislosti s tím může obezita výrazně snižovat délku života jedince.

Podle odborníků mohou lehčí formy obezity zkrátit život tak o 5 let, těžší obezita pak dokonce až o 15 let. Vždy je tedy lepší předcházet nepřiměřené váze a snažit se dodržovat zdravý životní styl spolu s pohybem. A pokud již nadváhou trpíte, neváhejte vyhledat lékaře a určitě se pokuste změnit vaše návyky, dokud ještě nemáte některé ze zmíněných zdravotních komplikací. Dále čtěte: Jak nám mohou běžné tampony a vložky uškodit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47