Naučte se inhalovat a zatočte s rýmou nebo nachlazením

 Zdraví 
24. dubna 2020 15:17 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už ve starém Egyptě znali výhody napařování Depositphotos
Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. Tímto vtipem se bavíme pokaždé, když se otravné nachlazení přihlásí o slovo. A ačkoli nám to často může přijít zbytečné, je třeba i tento neduh správně a včas řešit. V opačném případě by se totiž mohla rozvinout některá z nemocí dýchacích cest, v horším případě i chronická.

Když cítíte, že na vás lidově něco leze, je dobré to ihned podchytit a podniknout protiútok. Buď můžete zavítat do lékárny, kde si pořídíte vhodný léčivý přípravek, anebo zkusíte lehčí formy rýmy a nachlazení zvládnout sami. Co třeba zkusit po babičkovsku inhalovat?

Bylinky i solný roztok

Je prokázáno, že již ve starém Egyptě používali k uvolnění dýchacích cest eukalyptus a mentol. Díky inhalaci se dostanou účinné látky hluboko do dýchacích cest, pomohou je rozšířit a rozpustit hleny. Podobně jako éterické oleje pomáhají také inhalace bylinkových nebo solných roztoků.

Sůl totiž pomáhá při inhalacích uvolňovat a rozpouštět hleny. Je vhodná při lehčích formách rýmy a nachlazení. Vhodná je mořská sůl pro vysoký obsah minerálních látek nebo přímo minerální voda jako Vincentka nebo Bílinská kyselka.

Hlavně nevařit

Stačí si do širšího hrnce nebo misky připravit horký roztok vody se solí nebo neředěné minerálky. Pozor, voda nesmí vařit, měla by být jen tak teplá, aby se z ní začala uvolňovat pára. Skloňte se nad nádobu, přes hlavu si můžete dát ručník a pomalu, zhluboka dýchejte nosem.

Inhalovat je vhodné 10 až 15 minut alespoň třikrát denně, tedy raději kratší dobu a častěji než naopak jednou a dlouho. Pokud chcete inhalovat preventivně, stačí to jednou denně, ideálně večer. Neinhalujte hned po jídle kvůli případné nevolnosti. Máte-li potíže se srdcem, nejprve se poraďte s lékařem.

Voňavé esence

Stejně jako minerálku můžete při napařování využít také vonné esence. Do vody stačí přidat několik kapek zvoleného oleje. Vedle eukalyptového a mentolového jsou vhodné také cypřišový, čajovníkový, skořicový, borovicový nebo přímo olejová směs při rýmě a nachlazení. Všechny zmíněné esence mají vedle léčebných také relaxační účinky. Navozují příjemnou náladu, která je dalším důležitým faktorem při léčbě. Olejíček si také můžete nakapat (stačí 1 až 3 kapky) na látkový kapesník, promnout a dýchat přímo z něj.

Bylinky

Bylinky a jejich směsi jsou další možností, jak zkusit zatočit s dýchacími obtížemi. Vhodné jsou meduňka, tymián, máta, rýmovník, levandule, majoránka, dobromysl, šalvěj či heřmánek. Podle velikosti nádoby převařte 2 až 3 polévkové lžíce zvolených bylinek nebo přímo k tomu určené směsi, a nechejte odvar chvíli odstát, aby nebyl vařící a nepoškodil vám sliznici. Než začnete inhalovat, dejte si bokem šálek směsi, který můžete poté vypít. Čtěte také: Medvědí mléko má antibakteriální účinky a je vhodné na respirační problémy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve