Tetování v těhotenství. Je vhodné nebo je nebezpečné?

 Zdraví 
18. dubna 2020 10:43 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když se tetování henou zdá neškodné, v těhotenství byste na to měly zapomenout Depositphotos
Tetování těla je stále moderním trendem dnešní doby a proto i mnoho budoucích maminek chtějí kromě zdravého miminka také nové tetování. Je však tetování v těhotenství bezpečné? Může nastávající maminka ohrozit zdraví své nebo svého miminka?

Nechat si udělat tetování v průběhu těhotenství se může zdát jako celkem dobrý nápad. Jedná se o jedinečné období, které může ženu potkat třeba jen jednou za život. Je tomu ale přesně naopak. Hlavním problémem při tetování v průběhu těhotenství je riziko nákazy infekcí, jako je hepatitida B a HIV nebo alergické reakce na použité tetovací barvy. I když riziko je malé, je doporučeno počkat s tetováním až po porodu. Pokud se obrátí těhotná žena s tímto dotazem na lékaře, doporučení k tetování určitě nedostanete.

Důvody proti tetování v těhotenství

  • Obava z nákazy v nesterilním tetovacím studiu - ačkoliv jsou tato studia či salóny prověřené a čistota je již na pohled zřejmá, přesto se lékaři obávají z možné nákazy, která by mohla ohrozit zdraví jak nastávající maminky, tak i zdraví děťátka. Tento argument se dá vykládat víceméně za bezpečnostní opatření, které je lékař téměř povinen zmínit. V opravdu prověřeném tetovacím salónu jsou však tyto obavy zbytečné.
  • Obava z infekce - druhým důvodem proč lékaři tetování v těhotenství nedoporučují je oprávněná obava z infekce. Nejedná se zde však o nějakou nákazu. Při procesu tetování dochází v těle ke sledu imunitních událostí. Tělo bere tetování v podstatě jako infekci, při zákroku vzniká rána, kterou je třeba důkladně zahojit. Tělo se následně snaží všemi prostředky tuto ránu zahojit. V případě jakéhokoliv oslabení v podobě nemoci, alkoholu drog nebo i zmíněného těhotenství je proces hojení rány mnohem delší a také méně intenzivní.  
  • Bolest může vyvolat kontrakce
    Jak všichni víme, principem tetování je zanášení barevného pigmentu do hlubších vrstev kůže. Vznik obrázku je tak vždy spojen s  bolestí a s ní souvisejícím stresem. To je okolnost, která může probíhající graviditu negativně ovlivnit. Organismus na každou bolest, i takovou, která je plánovaná a očekávaná, reaguje vyplavením stresových hormonů, například adrenalinem. A právě tato hormonální rozkolísanost může být tím, co nastartuje rozvoj předčasných kontrakcí.
  • Mechanické dráždění břicha může vyvolat předčasné kontrakce
    Všichni ti, kdo uvažují o tetování, velmi bedlivě vybírají místo pro svůj obrázek. V případě nastávajících maminek se často stává, že vlivem hormonů, změněné psychiky a emocí spojených s očekáváním potomka, chtějí tetování na své rostoucí bříško, které vnímají jako symbol své radosti a očekávaného miminka. Toto místo však v době jiného stavu patří mezi nejrizikovější. Jen málokterá těhotná žena si uvědomuje, že mechanické podráždění břicha je tím, co i u gravidity, která probíhá bez problémů, muže vyvolat nástup kontrakcí vedoucích až k předčasnému porodu. V tomto případě platí, že čím intenzívnější dráždění je, a čím déle trvá, tím je vyšší pravděpodobnost vzniku komplikací.
  • Napnutá kůže
    Nezapomeňte, že v těhotenství se kůže na těle ženy napne v důsledku rostoucího bříška a přibírání na váze. Tetování na určitých místech provedené v těhotenství, se proto může po porodu zdeformovat.
  • Pozor i na henu
    V létě je velkým lákadlem zdobení henou, které dočasně, pouze po dobu několika teplých dní, ozdobí viditelné partie těla. I v těchto případech je namístě opatrnost. Hena, přestože jde o přírodní barvivo je totiž častým a silným alergenem. Zdobení henou může způsobit rozsáhlé puchýře, po jejichž zhojení vznikají nápadné jizvy. Problém nemusí vzniknout okamžitě, při první aplikaci heny, ale může se objevit až po několikátém zdobení. Vždy záleží na kvalitě heny i na aktuální zdravotní kondici.
    To, že žena jednou zdobení henou zvládla bez problémů, rozhodně není zárukou toho, že se reakce nedostaví podruhé či potřetí.
    I zde zase platí, že alergie a její léčba jsou pro těhotenství zbytečnou zátěží.

Permanentní make-up v těhotenství

Mikropigmentace, nebo-li permanentní make-up, tedy tetování obočí, očních linek nebo rtů je v těhotenství zcela bezpečné, zejména proto, že se jedná pouze o povrchový zásah. Pakliže má však nastávající maminka obavy, je vhodné i tento zákrok odložit na dobu po porodu.

Piercing a těhotenství

Piercing - tedy propichování různých částí těla - je také velmi časté, i když v této době už mírně ustupuje. Náušnice v nose nebo na bradě v těhotenství žádný problém nečiní, situace se však obrací k horšímu, kdy má nastávající maminka ozdobený pupík nebo dokonce některou z intimních částí těla.

Piercing v pupíku je možno ponechat přibližně do konce 6. měsíce těhotenství, tedy do doby, kdy se bříško začne velmi rychle zvětšovat a tím i rozsah kůže, kterou piercing prochází. V případě touhy zachování piercingu je pak možné šperk vyjmout a nahradit nylonovou šňůrkou, která po dobu gravidity zamezí zárustu piercingu. Existují také ohebné šperky z bioplastu určené přímo těhotným. Po porodu děťátka je pak možno šperk bez větších problémů vrátit na své původní místo.

Pokud má budoucí maminka ozdobená intimní místa nebo prsa je nutné, aby téměř ihned po zjištění gravidity byly šperky vyjmuty. Ňadra jsou od počátku těhotenství velmi citlivá a piercing zavedený např. v prsní bradavce by mohl způsobit náhlý zánět. Podobně jako u klasického tetování je zavádění nového piercingu v těhotenství spíše nevhodné. Opět hrozí riziko infekce a dlouhodobé hojení rány. O problémech i u běžného tetování jsme psali zde.

Pokud už tedy má budoucí maminka zájem o tetování či piercing v době těhotenství, šestinedělí nebo v době kojení,  je vhodnější od tohoto záměru upustit a vyčkat na dobu alespoň 3 měsíce po ukončení kojení. Tetování i piercing představují jak fyzickou, tak psychickou zátěž, která není v těchto obdobích vhodná. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47