Vzepřete se lenosti a začněte doma cvičit jógu. Je skvělá na hubnutí, zpevnění těla i odbourávání stresu

 Zdraví 
16. dubna 2020 10:05 / Eva Vogelová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Jóga vám zlepší den  Jumpstory
V době, kdy se masivně šíří koronavirus, je lepší zůstávat doma. Chodit ven byste měli jen, když je to nutné. Veškeré tělocvičny, posilovny a sportovní centra jsou zavřená. Můžete však začít cvičit sami doma. V takovým podmínkách je ideální si zacvičit jógu. Zjistěte, jak na to.

Trávit v domácím prostředí téměř veškerý čas není jednoduché. Většina lidí zleniví a málokomu se chce cvičit. Zatněte zuby a každý den alespoň půl hodiny cvičte. Lidské tělo přirozeně potřebuje pohyb každý den. Pokud jste zavření doma a téměř nikam nechodíte, je potřeba si to vyhnahradit.

Začněte základními cviky jógy, které vás protáhnou. Nachystejte si položku. Těsně před cvičením se oddejte úvodní relaxaci. Sedněte si do zkříženého sedu, zavřete si oči a několik minut pouze pozorujte svůj dech.

Pozice hory

Pozice hory je základní pozice, během které zmobilizujete své tělo. Mírně rozkročte svá chodidla, rozprostřete všech deset prstů co nejdál od sebe a zatlačte je do podložky. Zatněte stehenní a břišní svaly. Stáhněte ramena dolů, přitáhněte k sobě lopatky a otevírejte svoji hruď. Dlaně směřují směrem od těla.

Pes hlavou dolů

Začněte na všech čtyřech. Zatlačte dlaněmi do země. Zvedněte své boky směrem ke stropu a mírně pokrčte kolena. Snažte se vytahovat kostrč co nejvíce ke stropu. Zatněte břišní svaly. Můžete střídavě prošlapávat paty do země. Pokud máte dostatečně protažené hamstringy, můžete mít paty celou dobu na zemi.

Trojúhelník

Rozkročte nohy doširoka a natáhněte ruce do stran. Následně proveďte úklon na pravou stranu. Vytahujte se z pasu. Široce otevřete hrudník. Pravou ruku opřete o koleno, holeň či kotník. Levou ruku natáhněte ke stropu. Představte si, že jste uvízli mezi dvěma stěnami, které vás stlačují. Pomůže vám to srovnat se do jedné roviny. Totéž opakujte na druhou stranu.

Bojovník jedna

Pozice bojovníka je důležitá pro budování síly a trpělivosti. Stoupněte si na začátek podložky a udělejte velký krok levou nohou vzad. Chodidlo zadní nohy otočte mírně do strany. Přední noha je pokrčená. Nakonec zvedněte obě ruce a proveďte záklon dozadu. Pozici opakujte i na druhou stranu.

Bojovník dva

Stoupněte si na začátek podložky a udělejte velký krok levou nohou vzad. Chodidlo pravé nohy směruje dopředu. Chodidlo levé nohy otočte o čtyřicet pět stupňů. Ohněte pravé koleno, mělo by být nad kotníkem. Upažte obě ruce. Dávejte pozor, aby vám v průběhu pozice paže nepadaly níž. Měly by být v jedné rovině. Hlavu otočte za pravou rukou. Opakujte i na druhou stranu.

Prkno

Při pravidelném praktikování pozice prkna budete mít posílené celé tělo. Cvik vypadá jednoduše, ale není. Nejprve se postavte na všechny čtyři. Zvedněte kolena. Budete se opírat o dlaně či lokty a prsty na nohou. Zatněte hýžďové a břišní svaly. Přenášejte váhu rovnoměrně na ruce i nohy. Ramena stáhněte dolů od uší. Měli byste být rovní jako přímka. V této pozici vydržte zhruba půl minuty.

Pozice dítěte

Pozice dítěte je odpočinková pozice. Sedněte si na paty, natáhněte ruce vpřed a spusťte čelo do podložky. Pokud vám to bude příjemné, můžete v této pozici roztáhnout od sebe kolena a položit se břichem na zem mezi ně. V této pozici se uvolněte a vydržte v ní tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Dále čtěte: Cviky, které vás dostanou do formy během karantény.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod