Brokolice, ředkvičky nebo květák. Některým lidem může tato zdravá zelenina i ublížit

 Zdraví 
14. dubna 2020 12:59 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Brukvovitá zelenina má dvojí tvář Depositphotos
Obecně se má za to, že zelenina je zdravá. S tím se dá souhlasit, ale má to jeden háček. Musíte vy sami být zdraví. Existují totiž nemoci, které se s určitým typem zeleniny vyloženě nesnášejí. V takovém případě může některá zelenina člověku i ublížit.

Co má společného brokolice, květák, zelí, kedlubna, ředkvičky nebo růžičková kapusta? Kromě toho, že jde o brukvovitou zeleninu nabitou vitaminy a jinými prospěšnými látkami, tak také tento typ zeleniny obsahuje glukosinoláty. Jde o látku, která způsobuje typickou štiplavou chuť.

Co jsou to glukosinoláty

Glukosinoláty jsou sloučeniny obsahující síru. A právě glukosinoláty mohou některým lidem ublížit. Kromě toho, že ve větším množství mohou způsobit zažívací potíže či otravu, měli by se jim vyhýbat i lidé s nemocnou štítnou žlázou, kteří mají předepsanou hormonální léčbu. Nadměrná konzumace glukosinolátů totiž může funkci štítné žlázy narušit.

Každá mince má dvě strany

Jak už to tak bývá, nic není černo-bílé a v případě glukosinolátů to platí dvojnásob. Nejnovější poznatky totiž naznačují, že vysoká konzumace běžných druhů brukvovité zeleniny je spojena se snížením rizika rakoviny, přičemž nejlepší výsledky byly zjištěny u karcinomu plic, žaludku, tlustého střeva a konečníku. Na účincích se s největší pravděpodobností podílejí štěpné produkty glukosinolátů, např. isothiokyanáty obsahující síru. Vliv sloučenin glukosinolátů na lidské zdraví je tak i velmi kladný.

Goitrogenické potraviny

Potravinám, které mohou poškodit funkci štítné žlázy a způsobit její zvětšení, se odborně říká goitrogenické. Takzvané strumigenní látky obsahují nejen růžičková kapusta, brokolice, tuřín, květák, zelí, kapusta, kedlubna nebo ředkvičky. V menším množství je najdete i v jahodách, špenátu, hruškách, piniových oříšcích nebo broskvích.

Zdravým lidem prospívají

Lidé, kteří se se štítnou žlázou léčí, by se sice goitrogenickým potravinám měli vyhýbat nebo je výrazně omezit, pro zdravé jedince to ale neplatí. Naopak. Pozitivní účinky stále převažují nad těmi negativními. Pravidelná konzumace brokolice, zelí nebo ředkviček vám rozhodně potíže se štítnou žlázou nevyvolá. Spíše je na vině nedostatek jódu a selenu, málo spánku a hlavně genetická dispozice. A pokud si lidé s nemocnou štítnou žlázou bez brukvovité zeleniny nedokáží svůj život představit, měli by ji alespoň jíst tepelně upravenou. Vaření totiž goitrogenické látky snižuje až o třetinu. Dobré je také do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na jód a tyrosin – například mořské řasy, topinambury, kravské mléko, fenykl, vejce, sůl obohacenou jódem, ryby, banány a mandle. O tom, jak moc jsou mandle prospěšné, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít