Pěstujte si byliny, které podpoří váš imunitní systém

 Zdraví 
13. dubna 2020 08:23 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Byliny mají léčivé účinky  Depositphotos
Kvůli šíření koronaviru by měli lidé zůstávat doma, i když je venku hezké počasí. Při této příležitosti se můžete starat o svoji zahradu. Nasaďte si do ní bylinky, které podpoří vaši imunitu. Pokud nemáte zahradu, můžete je pěstovat i v květináčích.

Koronavirus vyděsil celou planetu. Můžete se proti němu však alespoň částečně bránit. A to tak, že budete pracovat na posílení svého imunitního systému. Vypěstujte si byliny, které dokáží bojovat nejen proti příznakům nachlazení. Na sázení semínek je už sice pozdě, ale rostlinky si můžete zakoupit v různých hobby marketech či zahradnictvích.

Echinacea

Echinacea je běžně známá pod názvem třapatka. Jde o všestrannou bylinu, která se využívá pro léčebné účely. Bez problémů ji můžete pěstovat na zahradě. Kromě toho, že se využívá v okrasném zahradnictví, má léčebné účinky. Nejvíce pomáhá při posílení imunity, jde o přírodní antibiotikum.

Můžete ji konzumovat preventivně, ale i v případě, kdy vás přepadne chřipka. Tlumí rýmu, bolest v krku, kašel a bojuje proti zánětu dýchacích cest. Pomůže vám i při zánětech kloubů a močových cest. Bude se vám hodit i při vaginálních infekcích. Můžete si z ní udělat tinktury, sirupy či čaje.

Kurkuma

Kurkuma je kvetoucí rostlina, která je známá svými léčebnými účinky. Obsahuje vitamin C, hořčík a draslík. Pokud ji budete často konzumovat, může vás ochránit před některými viry. Posiluje imunitu. Má analgetické, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Ničí bakterie, zklidňuje zažívací potíže, posiluje srdce a uvolňuje křeče.

Kurkuma zbavuje únavy a navíc má antidepresivní účinky. Může vám ulevit při úzkostech a stresu. Hojně se využívá i v kosmetice, protože má pozitivní vliv na citlivou kůži. U některých lidí dokáže zmírnit ekzém. Kurkuma má tolik pozitivních účinků pro lidský organismus, že vážně stojí za to, si ji doma pěstovat.

Ašvaganda

Ašvaganda je známá jako indický ženšen. Při pravidelné konzumaci podporuje imunitní systém, dodává energii a údajně zaručuje i dlouhověkost. Má omlazující účinky. Zlepšuje vitalitu. Bude se vám hodit zejména v případě, kdy dostanete chřipku. Ašvaganda působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Pomáhá při problémech s nespavostí, zlepšuje paměť a soustředění. Daří se jí na slunném stanovišti. V zimě nemůže být venku, protože by zmrzla. Účinné látky se čerpají z jejich kořenů. Můžete si z nich udělat třeba čaj. Dále čtěte: Jak ještě můžete podpořit imunitu, která vás bude bránit proti virovým i bakteriálním infekcím?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47