Při sběru medvědího česneku nesbírejte jen listy. I poupata jsou skvělá

 Zdraví 
23. dubna 2020 11:31 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevyužít sílu přírody by byla velká škoda Depositphotos
Propadli jste kouzlu medvědího česneku, ale sbíráte jen listy? Pak děláte velkou chybu. Máme pro vás další informace.

V některých regionech republiky už je z hlediska sběru listů po sezoně, jinde se na sbírání teprve chystají. K velké škodě ale lidé často vyhledávají jen listy a mladých ještě nerozvitých květů si nevšímají.

Celá rostlina je jedlá

Medvědí česnek je jedlý celý. Určitě ale nemá cenu vytrhávat rostlinu ze země, a tak ji ničit. Na druhou stranu je škoda, pokud utržená poupata necháváte ladem. Obsahují totiž úplně stejné látky jako listy, a dokonce jsou ještě přínosnější pro zdraví, protože se v nich koncentruje ještě i síla, kterou rostliny vkládají do pupenů obecně. Jde o elixír zdraví, který se dá využít mnoha způsoby.

Zdravotní benefity

Jako u celého medvědího česneku i u poupat tedy platí, že je skvělý na pročištění organismu, pro zdraví našich střev, žaludku i krve. S pročištěním souvisejí jeho účinky na kůži. Pravidelné užívání medvědího česneku vyhání z těla různé parazity, pomáhá správné činnosti střev, zbavuje zahleněnosti průdušek. Pročistí se i ledviny. S tím vším nepomohou jen listy, ale i poupata. Jejich výhodou je, že se dají kulinářsky upravit i jinak než listy.

Jak využít poupata

Poupata medvědího česneku můžeme využít k přímé konzumaci, ale také jako vynikající součást zeleninových salátů. Nic ovšem nebrání i jejich tepelné úpravě, která by samozřejmě neměla být příliš dlouhá, abyste si nezničili potřebné a zdraví prospěšné látky. Hodí se proto poupata přidat do míchaných vajec, která tak dostanou příjemnou česnekovou chuť. Podobně jako listy i poupata lze naložit do alkoholu a připravit z nich tinkturu pro další použití.

Příprava tinktury

Postup platí pro listy i poupata. Nakrájejte vše najemno, vložte do nádoby a zalijte alkoholem, který obsahuje 38 – 40 % lihu. Hodí se dát na teplé místo. Teplota by ale neměla překročit 40 stupňů Celsia. Po zhruba dvou týdnech máme hotovo a pak užíváme kolem dvaceti kapek denně. V této podobě nás medvědí česnek zbaví různých nemocí a využijeme veškeré benefity, které má rostlina čerstvá. V tomto období se vedle medvědího česneku dá využít hlavně mladá kopřiva. O ní se zase dozvíte v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve