Využijte sílu jarních bylinek a vyrobte si z nich sirupy, které vám posílí imunitu

 Zdraví 
30. dubna 2020 09:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylinkové sirupy zvládnete vyrobit i sami Pixabay
Posilovat v této době svou imunitu se rozhodně vyplatí. A pomohou vám v tom i sirupy vyráběné za studena z jarních bylinek. Nejde o nic složitého a výsledek rozhodně stojí za to.

Při výrobě bylinkových sirupů dbejte na to, aby sklenice i další náčiní bylo perfektně čisté, aby se vám do sirupu nedostaly žádné nečistoty. Ty by totiž mohly způsobit rychlé zkažení produktu. Obvykle se sirupy vyrábějí rozvařením ovoce a přimícháním cukru. Jenže vařením by některé bylinky přišly o své cenné látky, proto je lepší zvolit metodu za studena. Sirup pak můžete ponechat tak a rychle jej zkonzumovat, nebo do něj přidáte konzervační látku, aby vám vydržel delší dobu.

Meduňkový sirup

Meduňkový sirup milují dospělí i děti. Navíc pomáhá při nespavosti a měli by si jej dopřát i lidé vystavení velkému stresu. Naopak by si jej měly odpustit nastávající maminky v posledním trimestru těhotenství a také lidé, kteří užívají psychofarmaka. Meduňka totiž může účinek těchto léků znásobit.

Ingredience

  • meduňka lékařská
  • 2 citrony
  • 4 l vody
  • 3 kg třtinového cukru
  • sůl kyseliny sorbové nebo jiný konzervant

Jak na to

Čerstvé bylinky opláchněte a naplňte jimi tak do tří čtvrtin pětilitrovou sklenici. Navrch dejte ještě asi dva až tři citrony nakrájené na silnější plátky. Vše zalijte čtyřmi litry převařené vody vychladlé na 40 až 50 stupňů Celsia. Správnou teplotu poznáte tak, že na sklenici s vodou bez problémů udržíte ruce. Směs promíchejte a nechejte 6 až 24 hodin macerovat. Občas směs promíchejte.

Macerát potom přeceďte přes sítko vystlané čistým plátýnkem do hrnce. Z citronů i bylin vymačkejte veškerou šťávu. Nejlepší je použít zavařovací hrnec, na kterém můžete nastavit teplotu. Do čtyř litrů vody přisypejte asi tři kilogramy třtinového cukru, promíchejte a při 40 stupních Celsia nechejte krystalky cukru zcela rozpustit. Pokud chcete, můžete již sirup přelít do láhví, ale je třeba jej poměrně brzy zkonzumovat, jinak se zkazí.

Lepší je do sirupu ještě přidat konzervační látku, třeba sůl kyseliny sorbové, kterou seženete ve vinařských potřebách. Ale můžete použít i jinou. Co se týká množství konzervantu, řiďte se návodu na obalu výrobku. Po rozpuštění můžete sirup přelít do vysterilizovaných láhví. Láhve se sirupem je třeba ještě pasterovat v troubě při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia po dobu přibližně 40 minut.

Bylinkový sirup na nachlazení a kašel

Vyrobit si můžete také bylinkový sirup z mladých listů  jitrocele kopinatého, listů meduňky lékařské a kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté. Tato skladba bylinek dobře poslouží při léčbě nachlazení a kašle.

Ingredience

  • meduňka, jitrocel, mateřídouška
  • 1 kg cukru
  • 1 citron

Jak na to

Na dno zavařovací sklenice si naskládejte asi dva až tři centimetry silnou vrstvu okapaných a nahrubo nasekaných bylinek. Na ně nasypte asi dva centimetry cukru, na který naskládejte několik plátků citrusů. Takto postupujte až do té doby, než zaplníte celou sklenici. Sklenici nechte stát dva až tři týdny na místě, na které nesvítí slunce. Po uplynulé době sirup přeceďte přes husté plátýnko a slejte do sirupových láhví. Jakmile láhev se sirupem otevřete, snažte se jej brzy zkonzumovat a uchovávejte v lednici.

Popencový sirup

Popenec je bylinka, kterou můžete využít pro lepší odkašlávání, pomáhá při léčbě prsního kataru, podporuje zažívání a je účinný i při průjmovém onemocnění. Tento sirup se připravuje za tepla.

Ingredience

  • 200 g čerstvé popencové natě
  • 1 l vody
  •  1 l medu

Jak na to

Popencovou nať zalijte litrem studené vody a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty a pak nechejte přibližně 15 minut louhovat. Tekutinu přeceďte do čistého hrnce a přidejte stejné množství medu. Pak vařte tak dlouho, dokud nebude mít směs sirupovitou konzistenci. Ještě teplý sirup pak přelijte do vyvařených láhví. Sirup u dětí dávkujte po jedné čajové lžičce, u dospělých po polévkové lžíci, a to třikrát až šestkrát denně. O bylinkách, po kterých budete lépe spát, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47