Koronavirus neřekl poslední slovo. Veřejné klimatizované prostory budou v létě velkým rizikem

 Zdraví 
30. dubna 2020 12:15 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Veřejné klimatizované prostory budou v létě velkým rizikem Depositphotos
Nový výzkum naznačuje, že klimatizace může šířit infekční kapičky obsahující koronavirus. Role klimatizace může být na veřejných místech samozřejmě větší než doma. Odborníci vysvětlují, proč má vlhkost vliv na to, jak mohou být infekční vzdušné kapičky, i když se šíří chladicí jednotkou.

Vědci zkoumají roli nadcházející letní sezony při šíření nového koronaviru a diskutují, jak vlhkost, teplota a přímé sluneční záření budou nebo nebudou mít přímý dopad na viralitu COVID-19.

Vše pokazí klimatizace?

Ale podle nových důkazů to vypadá, že velkou neznámou by mohla být role, kterou budou klimatizační jednotky hrát v udržování bezpečných komunit v průběhu teplejších měsíců.

Nově publikovaná studie zjistila, že devět lidí bylo infikováno COVID-19 jednoduše tím, že seděli poblíž ventilačního otvoru v restauraci v čínském Wu-chanu, kde byl poprvé identifikován koronavirus. Studie zkoumala, jak se jedné asymptomatické restauraci podařilo nakazit díky klimatizaci všechny, kdo v ní zrovna večeřeli. Stačilo, že nakažená osoba seděla u stolu pod klimatizační jednotkou.

Klimatizace totiž pracuje tak, že udržuje prostory v chladu tím, že odstraňuje vlhkost ze vzduchu, protože vodní pára může zadržovat teplo. Ale vlhkost také funguje tak, že váže virové kapičky a částice, jak se vznášejí vzduchem. Pokud se odstraní vodní pára, aby se ochladil vzduch, což se stane, když spustíte klimatizaci, může to také umožnit infekčním kapičkám, aby přežily déle a navíc je klimatizace rozfouká do svého okolí.

To znamená, že v nadcházejícím teplém období bude lepší vyhýbat se veřejným klimatizovaným prostorám.

Co domácí klimatizace?

Vědci tvrdí, že navzdory všemu zůstává největším rizikem úzký kontakt s ostatními lidmi. Pokud jste důsledně praktikovali bezpečná sociální distanční opatření nebo jste izolovali sebe nebo svou rodinu, neměli byste se bát klimatizace v domácnosti. Pokud tedy nehodláte u sebe doma pořádat večírky pro přátele. Pak by samozřejmě platilo to samé, co pro veřejné klimatizované prostory.

Odborníci se ale přesto domnívají, že bezpečnější bude letos větrat okny než pomocí klimatizačních jednotek.

Největším rizikem tedy pro nadcházející léto budou veřejná klimatizovaná místa s větší koncentrací lidí, to znamená především velká obchodní centra, bary, kluby, hotely, divadla či kina.

Nadějí je, že kvůli koronavirové pandemii i tato místa nebudou tolik zalidněná jako ve zdravých časech. Přesto o to víc musíme myslet na to, že i přes veškerá uvolňování opatření i přes teplé počasí, které koronaviru nepřeje, se budeme muset mít na pozoru i v létě a do případných veřejných klimatizovaných prostor i nadále raději chodit s rouškami. Dále čtěte: Vědci zjistili, že i mírnější forma nemoci COVID-19 může negativně ovlivnit mužské sexuální zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008