Úmrtí na COVID-19 souvisí i s nedostatkem vitaminu D, vyplývá to z nové studie

 Zdraví 
02. května 2020 14:30 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Dle studie jsou nejohroženější skupinou lidé s deficitem vitaminu D Depositphotos
Vitamin, který běžně produkují kožní buňky vystavené slunci, může podle nového výzkumu hrát roli v prevenci úmrtí na COVID-19. Předběžné výsledky z nové studie spojily nízké hladiny hormonu vitaminu D s úmrtností na COVID-19 v celé Evropě.

Vědci vzali dostupná data, aby stanovili průměrné hladiny vitaminu D v populaci občanů 20 evropských zemí, a poté je porovnali s údaji o počtu úmrtí na COVID-19 v každé z těchto zemí.

Jednoznačný výsledek

Jednoduchý statistický test ukázal, že mezi čísly existuje docela přesvědčivá korelace, kdy populace s nižší než průměrnou koncentrací vitaminu D vykazovaly více úmrtí na koronavirus. To znamená, že nejohroženější skupinou jsou lidé s deficitem vitaminu D.

Přesto se jedná jen o základní studii a vědci budou muset svoje závěry ještě potvrdit v laboratořích. Bylo by ale velkou náhodou, kdyby populace se správnou hladinou vitaminu D bojovala s koronavirem snáze z ještě jiného důvodu.

Vitamin D je pro zdraví velmi důležitý

Závěry předběžné studie ale nepřekvapí ani z toho důvodu, že je již dobře známý fakt, že správná hladina vitaminu D značně snižuje riziko respiračních infekcí, jako je chřipka a tuberkulóza nebo také dětské astma.

Vitamin D je rozpustný v tucích a můžeme ho získat z potravin, jako jsou houby nebo ryby, nebo může být produkován v naší kůži, když forma cholesterolu reaguje na UV záření, tedy především slunce.

Tento vitamin také sehrává svoji roli při udržování správné hladiny vápníku v našich kostech, kdy jeho nedostatek vede ke křivici a zvýšenému riziku degenerace kostí. Vědci rovněž postupně spojují funkce vitaminu D v samotném imunitním systému.

Přesto ale vědci dosud nedošli k jednoznačnému názoru na umělé doplňování tohoto vitaminu běžnými tabletami, užívanými jako doplněk stravy. Na toto téma se ve vědecké veřejnosti diskutuje dokonce už řadu let.

Zdá se ale, že s nástupem koronavirové pandemie vědci toto téma znovu otevírají jako jednu z možností, jak lidstvo v budoucnu může lépe čelit podobným pandemiím. Dále čtěte: Koronavirus neřekl poslední slovo. Veřejné klimatizované prostory budou v létě velkým rizikem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve