Využijte popenec k jídlu i léčení. Odpradávna byl velmi vážený jako léčivá rostlina

 Zdraví 
08. května 2020 11:40 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Popenec najdete v těchto dnech třeba i na kraji lesa Pixabay
Popenec je nízká bylinka z čeledi hluchavkovitých. Odpradávna byla velmi vážena jako léčivá rostlina. A právě nyní se dá sbírat. Máme proto další informace o jejím využití.

Popenec se dá najít leckde. Na mezích, na loukách, na krajích lesů, ale i na vaší zahrádce. Působí i na pohled příjemně, ale je škoda nevyužít potenciál popence k léčbě i k jídlu.

Obsah důležitých látek

Popenec obecný či také popenec chlupatý obsahuje poměrně značné množství tříslovin. Pokud jej použijete čerstvý, bude mít také dostatek provitaminu A i vitaminu C. Některé jeho složky jsou považované za jedovaté pro koně. V lidovém léčitelství byl ale naopak vždy ceněn a škála jeho účinků je poměrně široká.

Účinky na naše zdraví

Zatímco mor a očarování už dnes nehrozí, popenec je skvělý při zánětech dýchacích cest i při zánětech cest močových. Dobře působí i na játra. Právě pro svůj obsah hořčin. Podporuje trávení a metabolismus. Umí vyřešit různé průjmy. Na druhou stranu bychom ho neměli konzumovat příliš velké množství, ale to ani není možné pro jeho specifickou chuť.

Jak využívat

Použití popence může být poměrně pestré. Lze jej přidávat do pomazánek, zeleninových salátů, sypat jako bylinku na chléb či na maso. Přidat jej můžete do polévek, míchaných vajec a dalších pokrmů.

Druhou možností je popíjet léčivý odvar z byliny. Stačí dát lžičku sekané natě do šálku a zalít vroucí vodou. Pijeme však maximálně tři hrníčky denně po dobu nejvýše tří týdnů. Pak je vhodné na několik týdnů léčbu přerušit. Chceme-li dosáhnout silnějšího účinku pro zevní použití a kloktání, můžeme nať i několik minut povařit. Na rýmu a nachlazení však můžete zkusit i jiné odvary než ty z popence. Dobrý nápad najdete třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve