Jak se co nejrychleji zbavit ječného zrna na víčku

 Zdraví 
08. května 2020 08:00 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Kvůli ječnému zrnu vám může zrudnout celé víčko  Depositphotos
Ječné zrno je velmi nepříjemné a někdy i bolestivé. Vznikne ucpáním povrchových žláz na víčku. Projeví se menším pupínkem, který se postupně zvětšuje. Zhruba do čtrnácti dní by měl sám zmizet, ale hojení můžete sami urychlit. Jak na to?

Ječné zrno se může objevit na horním i dolním víčku. Zarudne a může vás začít nepříjemně štípat a řezat. Budete mít pocit, že máte neustále něco v oku. Pokud se vám bude astronomicky zvětšovat a do čtrnácti dnů nezačne ustupovat, měli byste navštívit lékaře.

Proč se ječné zrno na víčkách tvoří?

Každý, kdo měl někdy ječné zrno, ví, že to není žádná legrace. A to hlavně v případě, když zrudne celé víčko. Ve většině případů naštěstí samo zmizí. Tvoří se ucpáním žláz na víčku, což může způsobit nedostatečná hygiena. Pokud si každý den neproplachujete oči vodou, žlázy se vám mohou ucpat.

Další častou příčinou vzniku ječného zrna bývá nedostatek spánku, což je pro zdraví očí zásadní. Vznik ječného zrna může souviset i s oslabenou imunitou a nedostatkem vitaminů. Vytvoří se i v případě, kdy špatně manipulujete s čočkami nebo procházíte hormonálními změnami.

Gel z aloe vera

Aloe vera má příznivé účinky na hojení pokožky. Pomůže vám i zmírnit otok oka. Do gelu z aloe vera namočte vatový tamponem či malý hadřík a potřete si s ním postižené víčko. Opakujte třikrát denně, dokud ječné zrno nezmizí.

Teplý obklad

Na zklidnění ječného zrna funguje teplý obklad. Vylouhujte si heřmánek nebo si sežeňte borovou vodu. Do teplé vody namočte malý hadřík, kapesník či kus vaty. Vyberte si, co vám bude vyhovovat. Vyždímejte ho a přiložte na víčko, které máte postižené ječným zrnem. Tento proces opakujte zhruba třikrát denně.

Brambora, žloutek a mléko

Nejdříve oloupejte a uvařte jednu bramboru. Nastrouhejte ji na jemné kousky, smíchejte s mlékem a syrovým žloutkem. Všechny ingredience dohromady promíchejte a přiložte je na své postižené víčko.

Nechte je tam působit několik minut, a poté si oko vypláchněte. Tento proces byste měli opakovat alespoň třikrát denně, dokud ječné zrno nezmizí. Dále čtěte: Co prozradí vrásky na obličeji o vašem zdraví?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve