Přechod z karantény do normálu nemusí být jednoduchý. Na co dát pozor a co nepodcenit

 Zdraví 
05. května 2020 16:05 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nikdo přesně neví, co nás čeká po návratu do normálního života Depositphotos
Úzkosti, strach a někdy zkratkovité jednání může nastat, když cítíme tlak zvenčí, představovaný různými zákazy, příkazy a omezeními. Není ale výjimkou, že až po rozvolňování opatření dochází k většímu počtu nepříjemných až fatálních reakcí. Jak je to možné, proč k tomu dochází právě v čase, kdy se člověk už může svobodněji nadechovat?

I když se vládní opatření nyní uvolňují, stále pro některé ještě nepřináší to, co by potřebovali. Například pro pečující možnost využívat všechny sociální služby. Dalším příkladem trvající nejistoty je nástup dětí a teenagerů do škol. Stále se neví, jak to bude s jejich návratem. Může dojít k rozporné situaci, kdy děti ještě nebudou mít povolenu školní docházku, ale rodiče už budou muset být v práci. Nebo budou rodiče řešit jiné existenční problémy, intenzivně hledat práci a jiné cesty a možnosti řešení své současné situace.  

Pocity, které přijdou plíživě

Největší a na první pohled neuvědomělou příčinou našeho diskomfortu je činnost naší psychiky. Mnohdy předpokládáme, že funguje tak, že po příčině následuje důsledek, a pokud to tak není, mate nás to a znejistíme. Všechny procesy, které se týkají vyrovnávání se se ztrátou či změnou, jsou totiž vícefázové a trvají déle, než jsme ochotni si připustit.

Zpočátku si těžkost situace ani moc nepřipouštíme, někdy hovoříme o fázi odmítání. Vlastně to vypadá, že jsme nad věcí, že se nás nic nějak zvlášť nedotýká. V dalším průběhu náš zdánlivý klid vystřídá vztek a hněv, který může být namířen proti ostatním. Tato fáze je nejlépe viditelná.

Následuje období smlouvání a pak další období deprese, které může být velmi nebezpečné a probíhat v skrytu, aniž by to naši blízcí tušili, mnohdy dokonce i nepozorovaně pro nás samotné. Tato období či fáze se mohou různě střídat i navzájem prolínat, u každého člověka mohou probíhat jinak.

Až když projdeme všemi těmito fázemi, pak teprve může situace skončit smířením, přijetím a návratem ke stabilitě.

Co s tím?

Neexistuje univerzální rada, jak se vyhnout výše uvedeným následkům. Každý máme jiné dispozice, jiné priority a také jsme v rozdílných životních situacích s odlišnými podmínkami a možnostmi. V každém případě však platí, že pokud na sobě pociťujeme stavy nechuti, zmaru, smutku či beznaděje, je dobré na to nezůstávat sám. Náhled druhého rozšiřuje možnosti a posiluje k řešení, pomáhá stabilizovat. Zdroj: modralinka.cz. Psali jsme také: Imunitní systém na jaře oslabují výkyvy počasí i alergie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve