Kopřivy výborně pročistí organismus a podpoří také růst vlasů

 Zdraví 
07. května 2020 09:45 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Odvar z kopřiv pročistí ledviny  Depositphotos
Kopřivy není těžké v přírodě najít. Rozrůstají se jako plevel, ale mají skvělé zdravotní účinky. Nenechte se odradit tím, že vám mohou trochu popálit kůži. Stačí si na jejich trhání vzít rukavice. Zjistěte, jak vám kopřivy mohou prospět.

Kopřivy jsou velmi zdravé. Obsahují hořčík, vápník, železo, síru a křemík. Najdete v nich i vitaminy A, B a C. Kopřivy jsou dokonce bohaté na serotonin, který nám pomáhá udržet si dobrou náladu. Nízká hladina tohoto hormonu může vyvolat špatné nálady, úzkostné stavy a deprese. Kopřiva se využívá často i v kosmetice.

Kopřiva čistí organismus

Pročištění organismu nikomu neuškodí, naopak. Kopřiva má močopudné účinky. Pročistí vám krev, ledviny a vyplaví zbytné soli. Zbaví organismus toxických látek a prospívá cévnímu systému. Zhruba jednou denně si kopřivy nakrájejte na malé kousky a zalijte je horkou vodou. Nakonec je přeceďte a odvar můžete hned vypít. Čaj z kopřiv pijte několik dní za sebou, aby se váš organismus řádně pročistil.

Kopřiva tlumí silné krvácení

Kopřivu můžete konzumovat ve chvíli, kdy krvácíte z nosu či z nějakého důvodu vykašláváte krev. Zelená rostlina utlumuje krvácení. Můžete si z ní udělat čaj během silné menstruace. Pomůže vám i zmírnit křeče v podbřišku. Pokud se potýkáte s hemofilií, můžete kopřivu vyzkoušet také. Mějte však na paměti, že kopřivy fungují jako podpůrný prostředek, ale nikoliv jako náhrada léku.

Kopřiva podporuje růst vlasů

Rostou vám pomalu vlasy a máte problém i s jejich řídnutím? Vyzkoušejte na ně sílu kopřiv. Zelená rostlinka podporuje pružnost a růst vlasů. Nebudou vám už tolik vypadávat. Udělejte si z kopřiv odvar, který můžete používat namísto kondicionéru.

Nachystejte si menší nádobu. Do ní vhoďte čtyři polévkové lžíce nakrájených a umytých kopřiv. Rostliny zalijte zhruba půl litrem vroucí vody. Kopřivy nechte zhruba dvacet minut louhovat a nakonec je přeceďte. Nejprve si umyjte vlasy šamponem a následně je prolijte odvarem z kopřiv. Výsledky by se měly dostavit až po několikerém použití.

Kopřiva hojí podrážděnou pokožku

Kopřiva vám může pomoci s některými kožními potížemi. Urychlí hojení popálenin a vyrážek. Můžete ji použít jako podpůrnou léčbu kožních mykóz a ekzémů. Kopřivu si přiložte na postižené místo a zafačujte ho. Nechte bylinu pár minut působit a následně ji sundejte. Pro lepší efekt proces opakujte. Nejprve však zjistěte na malém kousku kůže, zda ji kopřiva nijak výrazně nedráždí. Kromě kopřiv má vynikající zdravotní účinky i šťovík.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve