Šťovík má vynikající zdravotní účinky a posílí imunitní systém

 Zdraví 
03. května 2020 10:49 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Z listů šťovíku si můžete udělat odvar Depositphotos
Šťovík je velmi zdravá rostlina, která posílí imunitní systém. Hodně lidí ho v dětství okusovalo. Rozrůstá se rychle jako plevel. Málokdo si však uvědomuje, jaký poklad to je. Zjistěte, jak může lidskému organismu prospět.

Šťovík najdete především na loukách, stráních a okolo říčních břehů. Sbírají se jeho listy. Nejchutnější jsou ty mladé, které můžete nasbírat na jaře. Šťovík se často používá jako příloha do některých pokrmů. Můžete ho přidat do polévek, salátů, majonéz či omáček.

Kyselá chuť šťovíku někomu nemusí chutnat, ale jeho zdravotní účinky rozhodně stojí za to. Neměli byste ho však konzumovat samotný ve velkém množství. Ideální je, když si z něj uděláte čaj. Někomu častá konzumace šťovíku totiž může způsobit zdravotní problémy, takže ho jezte s mírou. Potíže může vyvolat zejména u jedinců, kteří trpí dnou a tvoří se jim ledvinové kameny. Bez tepelné úpravy by ho neměli jíst ani kojící ženy.  

Jarní detoxikace

Šťovík se řadí mezi detoxikační byliny. S jeho pomocí si můžete vyčistit organismus od škodlivých toxinů. Budete se cítit lépe a mít více energie. Šťovík obsahuje velké množství vitaminu C a má močopudné účinky. Kyselá rostlinka je bohatá na železo, které pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Šťovík stimuluje činnost jater a pročišťuje trávicí trakt.

Jarní detoxikaci se šťovíkem provedete tak, že si z něj vylouhujete odvar, který budete pít jednou denně po dobu pěti dní. Pokud se po něm budete cítit dobře, můžete ho pít i déle. Čaj si připravíte tak, že listy šťovíku nakrájíte na malé kousky a naberete je na jednu čajovou lžíci.

Ke šťovíku můžete přidat ještě čajovou lžičku kopřiv či pampeliškových listů. Všechny léčivky zalijte převařenou vodou a nechte zhruba deset minut vylouhovat. Nakonec je přeceďte a můžete čaj popíjet během celého dne.  

Zánět dásní, afty a opary

Trápí vás zánět dásní, afty či opary? Všechna onemocnění jsou velmi nepříjemná. V boji proti nim vám pomůže šťovík. Udělejte si z něj odvar. Nakrájené lístky šťovíku zalijte horkou vodou, nechte je vylouhovat a vychladnout. Následně odvar použijte jako kloktadlo. V takovém případě ho nepolykejte, ale vyplivněte. Opakujte každý den.

Kožní onemocnění

Šťovík obsahuje kyselinu šťavelovou, díky které vám může pomoci i s kožními nemocemi. Slouží zejména jako doplňková léčba lupénky. Můžete ho vyzkoušet ale i na ekzém. Nadrťte si listy šťovíku a přikládejte je na postižená místa. Opatrně je zavažte šátkem.

Listy šťovíku nechte působit zhruba patnáct až dvacet minut. Předtím ho však vyzkoušejte pouze na malém místě pokožky, abyste věděli, jak na něj reaguje. Dále čtěte: Z pampelišky si můžete vyrobit pleťovou vodu či ocet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008