Připravte si unikátní šeříkový olej. Jako lék i pro krásu

Šeřík je úžasná léčivka nejenom při migrénách
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Krása 
01. května 2020 15:29 / Depositphotos
  562   0
Už kvetou. Omamné šeříky začaly rozvíjet své bohaté hrozny květů a ulice naplňovat omamnou vůní. Stojí za to si je natrhat. Nejenom kvůli provonění interiéru, ale také kvůli skvělému léku, který z nich lze vyrobit.

Proč se šeříku říká právě šeřík? Údajně proto, že se s největší intenzitou rozvoní, když se šeří, tedy večer, v době stmívání. Tento oblíbený keř, který zdobí snad každou zahrádku, umí vyrůst až do výšky sedmi metrů. Kvete bíle, fialově, modře, levandulově, růžově, purpurově i nachově. Skvěle se uplatňuje v kuchyni, ale také v kosmetice. 

Jako lék

Šeřík obsahuje velké množství kyseliny askorbové, éterických olejů a flavonoidů, které mají pozitivní vliv na organismus. Kromě toho má také antipyretické, protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Takže pokud vás trápí migrény nebo časté bolesti hlavy, měli byste sáhnout právě po šeříku. Kromě těchto potíží je vhodný také při žaludeční nevolnosti. Má zklidňující a léčivé účinky i na oteklé zduřelé mandle, uleví od bolesti v krku, ale dokonce i při revmatu a bolestech spojených s dnou.

Pro krásu

Kromě zdravotních účinků má šeřík také jedinečné účinky i na krásu – zpomaluje předčasné stárnutí pleti. Obsahuje přírodní UVA a UVB ochranné látky, čímž chrání pokožku před poškození. Ne nadarmo se také přidává do kosmetických krémů. To neznamená, že byste si hned museli takové koupit. Stačí mít doma olej z šeříku, který si do svého oblíbeného krému můžete kdykoliv přidat.

Ingredience

  • květy šeříku
  • olej bez aromat
  • litrovou nádobu s víčkem
  • gázu nebo plátno

Postup

V první řadě si vyjděte do přírody na šeříkové květy, které pak postupně vkládejte do připravené nádoby. A to tak dlouho, dokud sklenice není plná. Teprve poté si připravte olej, například olivový, který má také široké využití v kosmetice. Více o něm jsme psali zde. Olej nejprve zahřejte na teplotu 40 stupňů Celsia a potom ho přilejte ke květům. Nádobu uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě 2 dny. Po této době olej přeceďte přes gázu nebo plátno a skladujte v tmavé uzavíratelné nádobě.

Použití oleje 

Hotový olej můžete použít jako mazadlo na klouby, ale také všude tam, kde máte jakékoliv jiné problémy, včetně kožních. Můžete jej použít na akné, spáleniny od slunce a cokoliv jiného. Vmasírujte si jej klidně do vlasů a nebo jej rovnou přidejte ke svému kondicionéru. Vaše vlasy budou pevné, lesklé a zářivé. Podobnou službu udělá i vašim nehtům. Olej můžete také inhalovat při nachlazení nebo chřipce nebo si jej mazat na hruď.

Šárka Sokolská | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte nejhezčí zakavkazské město

Dům a zahrada

Jak správně zalévat zasazenou zeleninu, abyste neuškodili nebo dokonce nezničili

Bydlení

Milovníci pepře si toto koření mohou pěstovat i doma. Krásná rostlina se stane ozdobou bytu

Zavřít reklamu