Vousy ovlivňují mužskou atraktivitu. Jaké jsou nejnovější módní trendy a jak se o vousy starat

 Móda 
01. května 2020 11:12 / Hana Jordánová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Zejména netradiční úprava vousů vyžaduje pravidelnou údržbu Depositphotos
Po letech v ústraní se začali stále více objevovat vousatí muži. Jaké jsou nejnovější módní trendy a jak se o vousy starat. Víte to?

Vousy patří mezi druhotné pohlavní znaky, neboť jejich růst způsobuje stimulace vlasových buněk, který vzniká redukcí specificky mužského pohlavního hormonu testosteronu. Testosteron ovlivňuje také vývoj mužských znaků, proto se vousy výjimečně objevují také u žen s vysokou hladinou tohoto hormonu v krvi.

Růst vousů vysoká hladina testosteronu stimuluje, u vlasů způsobuje naopak jejich vypadávání. Zbarvení vousů je podobně jako u vlasů dáno geneticky, stejně jako hustota porostu a síla vousu. Je to také jeden z rysů, kterým se fyziologicky odlišují lidské rasy.

Trocha historie

Zatímco ve 30. a 40. letech byla hladká tvář v podstatě povinností, dnes si pánové mohou vybrat podle možností. Již od dob první světové války se shazovaly kníry a i v průběhu války druhé nebyly vousy žádoucí. Tento trend panoval především mezi vojáky z hygienických důvodů, ale rozšířil se i mezi muže v civilu. Muže té doby tedy jasně charakterizovalo hladké oholení a na krátko střižené upravené vlasy. Naštěstí dnes je doba benevolentní a záleží jenom na vás, jakou tvář si zvolíte.

Hladké oholení tedy přetrvávalo až do začátku 60. let, ačkoliv se našla hrstka rebelů ostentativně porušujících toto pravidlo.

Po umírněných 50. letech přišel naprostý převrat. Plnovous, kotlety a výrazné kníry se staly naprostou samozřejmostí a spolu s dlouhými vlasy a hudbou The Beatles nebo Bee Gees jsou dodnes popkulturním evergreenem.

Tehdejší úprava vousů: Muži v 60.letech to měli opravdu jednoduché. Stačilo nechat bujet vousy i vlasy a bezstarostně žít.

V 80. letech nadešel čas pečlivě zastřihnutých plnovousů a perfektně upravených knírů.

Jak se měnil svět, měnily se i styly úpravy vousů. V současné době je dovolené téměř všechno.

Možností je spousta, stačí si vybrat

U sestřihu vousů je důležité, aby se líbil vám, snadno se udržoval a byl hygienický. Na místě je také objektivní pohled, ne všechny vousy vám dovolí uskutečnit vaši představu. I vousy mohou totiž růst nepravidelně. V neposlední řadě je také důležité, aby se líbil vašemu protějšku. Proto jsme se mrkli na to, jaké sestřihy se ženám líbí nejvíce.

Jemné strniště

Jedničkou „na trhu“ je strniště a ženám se navíc nejvíce precizně udržované strniště líbí. U mužů je oblíbené kvůli velmi jednoduché údržbě, hygieničnosti a zkrátka tomu, že vypadá dobře. Přidáte-li k mužnému strništi také moderní účes, budete dokonalí.

Pokud se chcete pustit do nejoblíbenějšího sestřihu, nechte si vousy lehce přerůst zhruba na 3 milimetry. Vousy rostou různě rychle a určitě nechcete mít na tvářích kratší krátery. Takže vezměte zastřihovač, pěkně na milimetr, a od tváří pokračujte směrem ke kotletám. Totéž pak proveďte na krku.

Plnovous

Již méně oblíbený plnovous je tak trošku nebezpečný. Vousy rostou stejně rychle jako vlasy, ale je to na nich více vidět. Neudržovaný plnovous pak můžete rázem zařadit třeba mezi bezdomovce. Navíc je ze stran žen také obava z oblasti hygieny. Plnovous - mužská pýcha a radost. Těmito dvěma slovy lze charakterizovat bujný plnovous. O takové množství vousů je ale třeba se řádně starat a udržovat je perfektně zastřižené a pročesávat je kartáčem nebo hřebenem.

Bradka

Léty prověřená a stále aktuální je bradka. Navíc ji můžete různě kombinovat. I zde je však potřeba pečlivá údržba jako u plnovousu.

Knír

Přestože knír pod nosem už není v kurzu, najde se mnoho mužů, kteří knír stále nosí. Možná z nostalgie nebo jednoduše proto, že jsou na něj zvyklí.  Nezapomeňte ale, že knír by neměl přesahovat okraj rtů.

Nevýrazná tvář? Neholit!

Pro ty, kteří nemají tolik malebnou nebo zajímavou tvář, jsou vousy nebo dokonce plnovous výhodou. Díky nim totiž vypadají výrazněji. Mohou také působit starší. A většinou také mužnější a tím pádem i víc sexy.

To všechno je pro mužské sebevědomí jistě dost důležité, takže to uvítají. Rozhodně by si měli ale nejdřív ověřit, zda je to zrovna jejich případ, a neměli by podlehnout nějakému módnímu trendu.

Úprava vousů

Nemůžete prostě jen tak sedět a nechat kořínky vousů udělat svou práci. Nechat si narůst perfektní vous vyžaduje stejné množství pozornosti i času jako každodenní holení. Začněte s tvarováním okrajů vašeho porostu. Pěstěné vousy by nikdy neměly přesahovat horní ret nebo poskytovat úkryt zatoulaným zbytkům jídla. Dobře nevypadá ani to, když vousy přesahují až na krk. 

S precizní úpravou vousů pomůže klasická břitva nebo žiletka. Pomocí ní jasně vymezte, kde končí vaše vousy a začíná krk. Při tvarování vousů na tváři začněte od ucha a směřujte ke středu tváře v co nejpřirozenější linii. Nezapomeňte, že ostré hrany sluší jen málokomu.

Jak o vousy pečovat

Vousy potřebují stejné množství času a pozornosti jako vaše vlasy. Umývejte je pravidelně s použitím čisticího gelu stejně, jako byste si myli vlasy šamponem. Dobrá volba je například  mycí gel na tvář a vousy. Potom vousy osušte ručníkem a nechte je volně doschnout – nepoužívejte fén, vysušuje pokožku a ta potom svědí. Pokud jste si nechali narůst dlouhý plnovous, pořiďte si na něj hřebínek a pravidelně jej pročesávejte. Tato péče nejen že udrží vaše vousy i pokožku ve skvělé kondici, ale pomůže vám zbavit se nečistot, prachu i zbytků jídla, které na vousech ulpěly během dne. Skvělé jsou také různé druhy olejů, které vousy změkčí a usnadní jejich udržování. Jak urychlit růst vousů si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47