Úmrtí na COVID-19 souvisí i s nedostatkem vitaminu D, vyplývá to z nové studie
Vědci vzali dostupná data, aby stanovili průměrné hladiny vitaminu D v populaci občanů 20 evropských zemí, a poté je porovnali s údaji o počtu úmrtí na COVID-19 v každé z těchto zemí.
Jednoznačný výsledek
Jednoduchý statistický test ukázal, že mezi čísly existuje docela přesvědčivá korelace, kdy populace s nižší než průměrnou koncentrací vitaminu D vykazovaly více úmrtí na koronavirus. To znamená, že nejohroženější skupinou jsou lidé s deficitem vitaminu D.
Přesto se jedná jen o základní studii a vědci budou muset svoje závěry ještě potvrdit v laboratořích. Bylo by ale velkou náhodou, kdyby populace se správnou hladinou vitaminu D bojovala s koronavirem snáze z ještě jiného důvodu.
Vitamin D je pro zdraví velmi důležitý
Závěry předběžné studie ale nepřekvapí ani z toho důvodu, že je již dobře známý fakt, že správná hladina vitaminu D značně snižuje riziko respiračních infekcí, jako je chřipka a tuberkulóza nebo také dětské astma.
Vitamin D je rozpustný v tucích a můžeme ho získat z potravin, jako jsou houby nebo ryby, nebo může být produkován v naší kůži, když forma cholesterolu reaguje na UV záření, tedy především slunce.
Tento vitamin také sehrává svoji roli při udržování správné hladiny vápníku v našich kostech, kdy jeho nedostatek vede ke křivici a zvýšenému riziku degenerace kostí. Vědci rovněž postupně spojují funkce vitaminu D v samotném imunitním systému.
Přesto ale vědci dosud nedošli k jednoznačnému názoru na umělé doplňování tohoto vitaminu běžnými tabletami, užívanými jako doplněk stravy. Na toto téma se ve vědecké veřejnosti diskutuje dokonce už řadu let.
Zdá se ale, že s nástupem koronavirové pandemie vědci toto téma znovu otevírají jako jednu z možností, jak lidstvo v budoucnu může lépe čelit podobným pandemiím. Dále čtěte: Koronavirus neřekl poslední slovo. Veřejné klimatizované prostory budou v létě velkým rizikem.