Nesnažte se děti zabavit za každou cenu. Nuda jim dává prostor pro vlastní nápady

 Děti 
02. května 2020 11:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nuda dává dětem prostor pro vlastní nápady Depositphotos
Za normálního stavu se snažíme, aby děti byly pořád v zápřahu. Ze školy běží na kroužky, učí se a zbytek času stráví většinou u tabletu nebo počítače. Odborníci ale tvrdí, že vůbec není nutné dětem stále připravovat nějaký program.

I v době koronavirové, kdy děti nechodí do školy, se rodiče stále snaží vymýšlet jim nějaký zábavný program. Ale to není dobře. Děti si pak zvyknou, že za ně rodiče vše udělají, navíc jim vlastně není umožněno projevit jejich individualitu a kreativitu. Alespoň čas od času by se totiž děti měly dokázat zabavit samy.

Nechte děti rozvíjet se

Pokud totiž za děti budete vše vymýšlet a nutit jim nějaké aktivity, aby se nenudily, rozhodně tím zabijete jejich potenciál. Ne vždy je totiž nutné dětem říkat, co mají dělat. Nechte je, aby rozvinuly svoji představivost, které mají víc než dost, a ať si vymyslí vlastní hry, během kterých třeba mohou udělat i trochu toho nepořádku. Jedině tak totiž děti začnou rozvíjet svoji vlastní kreativitu a osobnost.

Nechte děti nudit se

Dokonce i chvíle, kdy se děti nudí, jsou pro ně důležité. Je to pro ně totiž příležitost k sebepoznání, k pochopení toho, co by chtěly. Ve chvílích nudy mohou děti přemýšlet i nad tím, jak a čím by se chtěly zabavit, co by chtěly hrát nebo dělat.

Děti navíc aktivity, které si vymyslí samy, baví o to víc. Takže je o tom nechte v klidu přemýšlet. Volnost, kterou jim dopřejete, jen podpoří jejich vlastní kreativitu, tvořivost a představivost.

Rovněž se nebojte nechat alespoň nějaký čas hrát si bez dozoru dospělých. V takových chvílích děti rády objevují nepoznané a vy jim rovněž dáte najevo, že jim důvěřujete. A vzájemná důvěra je důležitá.

V neposlední řadě v dětech budete podporovat jejich hravost. A dost možná vás i překvapí něčím, co přichystají nebo vyrobí přímo pro vás.

Takže pokud se bojíte, že se vaše děti budou nudit, svůj strach odhoďte stranou a dejte jim prostor k přemýšlení a vymýšlení toho, co by je bavilo. Velmi pravděpodobně budete překvapení výsledkem. Dále čtěte: Během koronavirové pandemie ohrožují naše děti více internetoví sexuální predátoři.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008