Chcete znát výšku vašeho dítěte? Můžete si ji lehce spočítat

 Děti 
23. června 2018 12:57 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Výšku dítěte do velké míry určují geny rodičů Shutterstock
Zajímá vás, jak vysoký bude váš potomek? Jestli zrovna přemýšlíte nad tím, zda bude vaše dítě jako žirafa nebo naopak spíše prcek, můžete si to jednoduše spočítat.  

Každého rodiče zajímá, jak bude jeho dítě chytré, jaké si zvolí povolání, jakou bude mít postavu a také výšku. Uvádí se, že v průměru je rozdíl mezi dospělými muži a ženami kolem třinácti centimetrů. Dítě má velkou pravděpodobnost, že bude stejně vysoké jako jeho rodič stejného pohlaví. Stačí tedy znát výšku matky a výšku otce, pak si to prostě vypočítat.

Za vším hledej geny

Výšku lidí asi ze sedmdesáti procent ovlivňují geny. Další závisí na výživě a fyzické aktivitě. Protože, i když mu předáte předpoklady pro to být vysoký, tak pokud bude mít dítě špatné stravovací návyky, nebude z něj vysoký čahoun. A ve velké míře také závisí na chování matky v těhotenství.

Pokud pila alkohol a kouřila, tak pravděpodobně ani její dítě nebude dosahovat závratných centimetrů. Nicméně neděste se, o tématu, zda a jak přestat v těhotenství kouřit, jsme psali zde. Takže sečteno, podtrženo, je nutné k výsledku přidat jestě odchylku, která je plus minus 8,5 centimetru.

Jak počítat

Rodič opačného pohlaví předává svému potomkovi vlohu pro výšku buď o 13 cm větší, než je ta jeho (v případě maminek a synů), nebo o 13 cm menší (v případě tatínků a dcer). Takže, pokud chcete zjistit možnou výšku vašeho dítěte, tak k tělesné výšce rodiče stejného pohlaví přičtěte výšku druhého rodiče zvětšenou (u kluků) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 cm. Součet vydělte dvěma. Taková je nejpravděpodobnější výška dítěte v dospělosti.

Příklad

  • Otec: 180 cm
  • Matka: 175 cm
  • Dítě: dívka

175 + (180 - 13) = 342
342:2 = 171
171 + 8,5 = 179,5
175 − 8,5 = 162,5

Výška holčičky v dospělosti se tak pravděpodobně bude pohybovat v rozmezí mezi 162,5-178,5 cm. Je to skutečně velký rozptyl, ale hodně vám také mohou prozradit percentilové grafy, které najdete ve zdravotní kartičce vašeho dítěte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47