Nepřehánějte to s kroužky. Dětem hrozí i hyperaktivita a další problémy

 Děti 
09. září 2020 09:56 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je, aby zájmový kroužek dítě především bavil Depositphotos
Hudebka, výtvarka, plavání, angličtina, jóga, keramika a další. Také máte před sebou obrovský seznam kroužků pro vaše dítě? Poradíme vám, kolik je ještě přiměřené množství.

Každý rok se to opakuje. Rodiče dostanou hromadů letáčků a e-mailů s nabídkou zajímavých kroužků od sprotovních přes výtvarné po jazykové. Samozřejmě, že každý rodič chce, aby jeho dítě bylo úspěšné v mnoha oblastech zájmů a nemělo čas na lumpárny. Má to však jedno ALE. Aby kroužky děti bavily a zároveň je příliš nezatěžovaly, je ntuné je vybírat s rozumem a podle přání dítěte. A hlavně je ne moc zatěžovat. 

Všeho moc škodí

Není nic neobvyklého, že dítě má i čtyři či pět kroužků týdně. Domů pak chodí nespokojené a utahané. A rozhodně nejde jen o školáky. Stejně totiž zatěžují rodiče i své předškoláky, kteří sotva nastoupili do školky, už chodí z kroužku do kroužku. Psychologové ale varují, že svým dětem tím rodiče spíše prokazují medvědí službu. Dítě je totiž tak zaměstnané, že jakmile se jednou zastaví, najednou neví, co s volným časem. Pro zdravý rozvoj dítěte je stimulující prostředí prospěšné, ale pokud je ho příliš, spíše škodí. A to zejména tehdy, když dítě nemá čas na oddych.

Kolik je únosné

Jsou děti, které kroužky navštěvují již od předškolního věku. V tomto období ale dítě ještě nemá vyhraněné, co jej baví a co ne. Navíc se tato oblast zájmu mění prakticky ze dne na den. Proto je vhodnější začít s kroužky až s nástupem do školy. I zde byste měli začít pozvolna. V první třídě bohatě stačí jeden kroužek, než si dítě zvykne na učení, pravidelnost, disciplínu. Už pouhý nástup do školy je pro dítě obrovskou změnou. Zlom nastává ve třetí nebo čtvrté třídě, kdy se již děti rády poměřují s ostatními a zajímají se o další aktivity. Ale i zde volte aktivity s rozumem, aby mělo dítě čas nejenom na učení, ale také na odpočinek. Dítěti bohatě stačí dva až tři kroužky. 

Změny v chování

Neustálé pendlování mezi školkou, školou a kroužky je náročné. Děti pak tráví prakticky veškerý volný čas psaním úkolům. Psychologové upozorňují, že u přetěžovaných dětí se také častěji objevují nejrůznější psychosomatické obtíže včetně špatného spaní nebo v krajních případech nočního pomočování. Jak tuto situaci řešit, jsme psali zde. A to není vše. U těchto dětí se také častěji objevují problémy s chováním, mohou být například výbušné, hyperaktivní nebo nesoustředěné. Výjimkou nejsou ani další projevy jako reakce na přetěžování, ke kterým patří alergie, zhoršení ekzémů nebo astma. 

Jak vybírat kroužky

Dítě by si kroužek mělo vybrat samo podle toho, co jej baví a k čemu má vlohy. Ne podle toho, co by si jako rodič vy sami přejete. Nemá-li dítě doposud vyhraněnou představu o tom, co by jej bavilo, využijte ukázkových hodin jednotlivých kroužků. Ty jsou v září naprosto běžné. Důležité je, aby se tam dítěti líbilo. Děti také často přilnou k tomu kroužku, který navštěvuje jeho kamarád. To, že dítě kroužek baví, poznáme snadno. Dítě doma vypráví, co v kroužku zažilo, co se naučilo a na každou další lekci se těší.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod