Co je bezsulfátový šampon a jak moc jej potřebujeme používat

 Krása 
07. září 2020 10:07 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bezsulfátové šampony jsou v poslední době stále oblíbenější Depositphotos
V posledních letech se sírany dostaly pod palbu kritiky za to, že neprospívají vlasům ani pokožce hlavy a navíc vlasy odbarvují a ničí jejich lesk. A tak vznikly bezsulfátové šampony.

Každá šamponová formulace obsahuje alespoň jeden druh čisticí přísady, která pomáhá odplavovat nečistoty a maz z pokožky hlavy. Laurylsulfát sodný nebo hlinitý (SLS nebo ALS) a laurylsulfát sodný (SLES) jsou běžnými sulfátovými látkami používanými v šamponech. Tyto látky jsou také zodpovědné za pěnivý účinek, díky kterému je mytí vlasů příjemnější.

Takže proč mají být sulfáty pro vlasy špatné?

"Lidé měli v minulých desetiletích krásné vlasy, zatímco neustále používali šampony na bázi síranu,“ říká Trefor Evans, Ph.D., ředitel výzkumu institutu v TRI-Princeton, nezávislé vědecké organizaci zabývající se výzkumem vlasových vláken. Zatímco Evans nevylučuje, že by sulfáty mohly být trochu drsné k pokožce hlavy, tvrdí, že jakýkoli negativní účinek na vlasy je minimální ve srovnání se všemi ostatními věcmi, jako jsou chemická ošetření či foukání vlasů.

Ale Jeni Thomas, Ph.D., hlavní vědecký pracovník přední kosmetické společnosti, říká, že "tvrdost“ sulfátového šamponu závisí na tom, jak dobře je formulován. “Výzkum naší firmy zjistil, že pokud jsou do receptury přidány sulfáty nebo dokonce bezsulfátové povrchově aktivní látky bez správné struktury micel, mohou proniknout na povrch vlasů nebo pokožky a narušit jejich přirozenou strukturu. Micely jsou klíčem k šetrnému mytí vlasů bez ohledu na použitou aktivní látku," vysvětluje Thomas.

Ačkoli tedy neexistují žádné technické důkazy o tom, že šampon bez obsahu síranů je jemnější nebo lepší pro vlasy, spotřebitelská poptávka po nich stále narůstá.

Proč je tedy bezsulfátový šampon lepší?

Jednou z nejoblíbenějších výhod šamponů bez obsahu síranů je, že jsou lepší pro delší zachování barvy vlasů. V testech šamponů chránících barvy byly vítězné formulace jak se sulfáty, tak bez nich. To znamená, že pokud je šampon správně formulován, snižuje vyblednutí barvy vlasů bez ohledu na povrchově aktivní látky, které obsahuje.

To znamená, že účinnost šamponu nezávisí pouze na jedné přísadě. Všechny ostatní složky vzorce, jako je jeho koncentrace, zahrnuté povrchově aktivní látky a emulgátory a další látky, musí pracovat v dokonalé synergii, aby byl šampon kvalitní a udržel barvu ve vlasech.

Bezsulfátové šampony jsou sice šetrnější k barvě, nicméně stejné výsledky mají i kvalitní šampony se sulfáty. Není tedy nutné užívat jen bezsulfátové šampony. Pokud je v nekonečné nabídce šamponů nechcete hledat, poohlédněte se po skutečně kvalitních vlasových produktech. Dále čtěte: Jak se podle odborníků můžeme zbavit vrásek od smíchu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve