Chcete se udržovat v super kondici? Jezte podle orgánových hodin

 Zdraví 
22. června 2018 15:21 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Velmi záleží na tom, co kdy zkonzumujeme Pixabay
Možná vám jedny hodiny visí v kuchyni na zdi. Ty druhé ale máte ukryté uvnitř svého těla a celý organismus podle nich pracuje. Měli bychom se proto naučit vědomě podle nich fungovat.

Čas je veličina, které nikdo nevěnuje příliš pozornosti. Přitom nás nejrůznější odborníci stále upozorňují na to, že hodiny ovlivňují náš život mnohem víc, než jsme ochotni si přiznat. Jenže po tom, co se sešla skupina vědců, kteří se rozhodli prokázat vliv času na náš organismus, se začalo mnohé měnit.

Rozhodující čas

Již prokazatelně má čas skutečně vliv na všechno, co děláme, jak to děláme a kdy to děláme. Třeba vitamin C vám nejvíc pomůže, když si jej dáte po ránu, večer vám už stejný užitek nepřinese. A podobné je to i s vitaminem B6. Ten po ránu nastartuje mozkovou činnost a slouží jako tělesný budíček. Což večer není většinou příliš žádoucí.

Jinak je na tom ale komplex vitaminů B, které jsou obsaženy v pivu. Tělo si jen večer dokáže vzít maximum a zužitkovat je pro své fungování. Tudíž jedno pivo před spaním může být víc než prospěšnou záležitostí. A pomůže třeba i proti bolení hlavy.

Ranní rituály

Říká se, že pro správné fungování organismu a jako prevence proti nemocem i překyselení těla, je vhodné dát si hned po probuzení teplou vodu s citronem. Má to své opodstatnění. Jen v ranních hodinách si tělo vezme z céčka absolutní maximum a dokáže jej naplno využít. Vitamin C je užitečný jako prevence proti infekcím, vysokému cholesterolu i zánětům. Pokud k němu přidáme vitamin B6, budeme se celý den lépe soustředit, rychleji budeme spalovat tuky i cukry a znatelně budeme mít lepší náladu.

Doporučené je i užívání vitaminu D – tedy přes zimní měsíce. V létě, kdy je venku dostatek slunečního svitu, to není třeba. V chladném období roku nás déčko chrání před nemocemi a navíc ještě pomáhá zpevňovat kosti a obnovuje kožní buňky. K němu je pak důležitý vitamin K. Ale ten není třeba užívat synteticky. Najdeme jej ve fermentované zelenině nebo třeba v tempehu či sojovém sýru natto. Na rozdíl od vitaminu D, je možné káčko užít i během dopoledne, případně i v poledne.

Dopolední svačinka

Pro lepší zrak je vhodná mrkev, to ví každé malé dítě. Ale že bychom ji měli jíst právě v dopoledních hodinách, abychom využili maximum jejich účinků, to se už jen tak někde nedozvíte. V kombinaci s vitaminem E jde pak o naprosto skvělý vitaminový koktejl. Ovšem pozor – s vitaminem E bychom to neměli přehánět. Ten užívejte synteticky jen v případě, že potřebujete rychle zhojit rány a jizvy. K snídani a dopolední svačině se nejlépe hodí ovoce, obilné klíčky, ořechy, mléko, sýr, vejce, mrkev, müsli, losos, tuňák, makrela, maliny, špenát, květák. Pokud nemáme nedostatek vitaminů, je lepší přijímat je spíše ve stravě, než formou potravních doplňků.

Vitaminový oběd

V poledne se hodí doplňovat koenzym Q10. Ten se postará o to, že na nás nepadne poobědová únava a nabije nás energií na celé odpoledne. V lidském těle se tato látka v malém množství vytváří, je také dodávána potravou, především masem a mořskými produkty. Tato množství jsou však tak malá, že nestačí krýt případnou zvýšenou potřebu a musí být dodáván formou potravních doplňků. Máte-li křeče v nohou, pak je v tento čas nejlepší užívat hořčík. Najdeme ho především v celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách.

Lehká večeře

K večeři si dejte pořádnou dávku vitaminů skupiny B - obilná zrna, ovoce, brambory nebo jogurt. Přidejte mléko, vejce, ryby, drůbež, můžete si dát i avokádo, žampiony nebo mořské plody. K tomu salát, celozrnný chléb, řeřichu, brokolici a ořechy. Vynikající je drožďová pomazánka a zapít ji můžete sklenicí piva. Bude se vám krásně spát. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím