Častá konzumace slaniny, párků a šunky může způsobovat duševní poruchu

 Zdraví 
09. května 2020 11:41 / Blanka Štiková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Konzumace párků, slaniny či šunky není právě nejzdravější Pixabay
Mnoho lidí si rádo dopřeje párky, šunku či slaninu. Podle vědců je však více důvodů, proč byste právě tyto pochoutky měli omezit, anebo si je prostě odpustit.

Zpracované maso, kam patří párky, šunka i slanina, prý totiž může znatelně ovlivnit nejen vaše duševní zdraví, ale také i váš celkový zdravotní stav.

Výzkum o spojitosti zpracovaného masa s mánií

Zpracované maso

Výzkum se týkal vyhodnocování, zda má konzumace zpracovaného masa nějakou spojitost s rizikem vzniku manických epizod. A co vlastně patří do kategorie zpracovaného masa? Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) jsou pojmem zpracované maso nazývány uzeniny, ale i jiné masné výrobky, kde původní surovina prošla nějakou úpravou (například uzení, solení, fermentace či konzervace), a to kvůli zvýraznění chuti či delší trvanlivosti. Patří sem šunky, slaniny, párky, salámy, klobásy, uzenky, masové konzervy či sušené maso. Ke konzervování a uchování zpracovaného masa se často používají dusičnany, jejichž působení bylo v pokusu sledováno.

Mánie

A co je mánie? Jde o duševní poruchu, která je charakterizována euforií, hyperaktivitou a nespavostí. Diagnosticky se objevuje jako manický syndrom a nejčastěji bývá spojena s depresí. Mánie je běžným příznakem bipolární poruchy, ale může se objevit i u jedinců se schizoafektivní poruchou. Mánie může trvat několik týdnů, ale i několik měsíců. Manický stav může vést k riskantnímu chování jedince, neboť kvůli zvýšenému sebevědomí a ztrátě sociálních zábran často dochází k impulsivním rozhodnutím (příkladem může být nerozvážné utrácení, ničení starých a navazování nových vztahů, výpověď v práci atd.).

Jak výzkum probíhal

Američtí vědci z John Hopkins University School of Medicine v Baltimoru provedli studii, která měla překvapivé výsledky. Byla zkoumána souvislost mezi konzumací zpracovaného masa a rizikem výskytu manických epizod. Výzkumníci porovnávali zdravotní záznamy u 1 101 osob, a to jak u lidí s psychiatrickými poruchami, tak u lidí bez psychiatrických poruch. Rovněž byly provedeny pokusy na krysách, které dostávaly stravu s přidanými dusičnany, což jsou chemické látky používané ke konzervování a uchování zpracovaného masa. A co se ukázalo? Již po několika týdnech byly u těchto krys objeveny známky manické hyperaktivity. Má tedy vážně spojitost konzumace dusičnanů v mase se špatným duševním zdravím?

Co se ukázalo

Zjištění vědců bylo zarážející. Ukázalo se totiž, že pacienti s diagnostikovanou mánií oproti těm, kteří v anamnéze neměli v historii žádné psychiatrické poruchy, měli více než 3x vyšší pravděpodobnost, že před nedávnem snědli některé z mas, jako je párek, slanina, šunka či salám. Výsledky studie poukázaly na to, že maso, které je ošetřované dusičnany, může být jednou z příčin vzniku mánie a souvisejících manických epizod. Z toho vyplývá, že konzumace zpracovaného masa může mít souvislost se zvýšeným rizikem manických epizod. Bohužel však nebylo určeno přesné množství zkonzumovaného zpracovaného masa, které může vést ke zvýšení rizika manických epizod. Podle vědců prý však neexistují další potraviny, které by ve studii vykázaly významnou spojitost s psychiatrickými poruchami. Pozor tedy na zpracované maso.

Spojitost zpracovaného masa s rakovinou

Škodlivost podle WHO

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je zpracované maso, kterými jsou slanina, šunka, párky či jiné uzeniny, hned vedle cigaret hlavní příčinou vzniku rakoviny. Podle WHO již existuje dost důkazů k zařazení zpracovaného masa do 1. skupiny karcinogenů, jeho častá konzumace prý totiž souvisí s možným vznikem rakoviny tlustého střeva. Podle odborníků dokonce každých 50 gramů zpracovaného masa (to jsou například 2 plátky slaniny), které člověk denně zkonzumuje, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 %.

Výzkum o spojitosti zpracovaného masa a rakoviny

To potvrdila i studie odborníků z Oxfordské univerzity, ve které byla zanalyzována data téměř 500 000 lidí z největší britské biobanky. Během 6 let studie byla rozvinutá rakovina tlustého střeva nalezena u 2 609 lidí. Rakovina tlustého střeva se zjistila u 40 z 10 000 osob konzumujících každý den 21 gramů červeného a průmyslově zpracovaného masa, což odpovídá přibližně jednomu plátku slaniny či plátku šunky. U jedinců, kteří denně jedli 76 gramů červeného a průmyslově zpracovaného masa, bylo objeveno 48 osob z 10 000 s rakovinou tlustého střeva. Z výzkumu tedy vyplývá, že riziko rakoviny se zvyšuje o 20 % pouhým snědením 3 plátků slaniny namísto 1 plátku slaniny.

Co vadí

V čem je problém? Průmyslově zpracovávané maso, zahrnující párky, slaninu či salám, je přidáním soli a konzervačních látek upraveno tak, aby byla prodloužena jeho trvanlivost či zvýrazněna jeho chuť. Podle odborníků však právě chemikálie, kterými se zpracovávané maso upravuje, zvyšují riziko rakoviny. Karcinogenní chemikálie pak ještě navíc může zvyšovat vysokoteplotní vaření tohoto masa. Podle odborníků jde zejména o míru konzumace zpracovaného masa, je tedy na místě vyhnout se nadměrné konzumaci tohoto masa. Když si sem tam dáte nějaký ten párek, slaninu či jinou uzeninu, tak se nic nestane, ale denně byste je ve svém jídelníčku mít neměli a důvody máte rovnou dva. Ušetříte tím jak svoji psychiku, tak i zdraví. Dále čtěte: Konzumace masa se neustále zvyšuje. Co všechno může jeho nadměrná konzumace způsobit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve