Současná pandemie nahrává obchodníkům se strachem. Nenechte se napálit

 Zdraví 
10. května 2020 08:17 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lidé jsou atakováni nesmyslnými pseudovědeckými nabídkami JumpStory
Současná pandemie nahrává bohužel i různým obchodníkům se strachem. A tak vedle předražených respirátorů a roušek můžete koupit také předražené bylinky na posílení imunity a předražené přípravky třeba proti parazitům. Máme podrobnější informace.

Pravidelní čtenáři našich článků jistě vědí, jaké jsou postupy pro získávání lepší imunity nebo pro smysluplné využití síly různých bylinek. Přesto jsou i oni atakováni nesmyslnými pseudovědeckými nabídkami.

Paraziti

Oblíbenou tématikou podvodných prodejců neúčinných preparátů je představa, že je náš svět promořen různými parazity, kteří se v nás hemží a postupně ničí naše tělo. Paraziti sice skutečně existují a docela výjimečně se s nimi můžeme setkat, ale jejich výskyt není rozhodně nijak dramatický, případně s námi docela běžně koexistují a dále ve většině případů neškodí.

Přesto existují paraziti, kterým bychom měli věnovat pozornost. Děti se často nakazí roupy nebo škrkavkou. Dospělé trápí tasemnice, trichomoniáza, toxokaróza, toxoplazmóza či echinokokóza. Střevní parazité se obyčejně projeví bolestmi břicha, průjmem, svěděním v okolí konečníku, nadýmáním, alergiemi, poruchami spánku, kožními problémy a chronickou únavou.

Na druhou stranu je dobré vědět, že počet nakažených třeba tasemnicí je obyčejně v jednotkách případů ročně. Naproti tomu toxoplazmózu má až třetina obyvatel, ale drtivé většině neškodí. Problémy by ovšem mohly mít těhotné ženy. Nemoc je spojena s kočkami, které se nakazí od myší. Ve městech je nákaza méně pravděpodobná než na vesnici.

Jak se rozumně zachovat

Pokud máte obavy, že jste nakaženi nějakým parazitem, je dobré se nechat vyšetřit ve specializovaném pracovišti. Většina parazitů se dá poznat na základě rozboru krve či pomocí zobrazovacích vyšetření. V některých případech jsou pak příznaky zjevné i samotnému postiženému člověku. V takovém případě je rozhodně vhodné, aby terapii vedl lékař a je to také lékař, kdo vám předepíše všechny potřebné léky.

Prevence

Docela zásadní roli má v případě parazitů prevence. I současná pandemie koronaviru ukazuje, jak důležité je dodržovat hygienické návyky a různá pravidla. V ochraně před parazity je právě očista rukou stejně důležitá, jako je podstatná při ochraně proti různým infekčním onemocněním. Více o tom najdete třeba v článku zde. Zvlášť důležité je, abyste důkladně omývali zeleninu z vlastní zahrádky, protože právě ta může být pokryta vajíčky určitých parazitů, která tam přenesla infikovaná zvířata. Pokud to lze, jezte maso vždy jen tepelně důkladně upravené.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve