Jaké ovoce a zeleninu se vyplatí kupovat bio bez pesticidů a u kterých druhů to není třeba řešit

 Zdraví 
13. května 2020 07:57 / Mirka Malá
  0
📷
8 fotografií v galerii
Nejvíc pesticidů obsahují jablka a hroznové víno JumpStory
Chodíte rádi na trh? Představte si, že ani tam ale nemáte záruku, že kupujete ovoce a zeleninu v bio kvalitě, tedy bez pesticidů a dalších jedů. Fakt, že je potravina česká, totiž ještě neznamená, že je vypěstovaná bio.

Jste překvapení? Je to ale tak. Potraviny vypěstované v biokvalitě totiž nejsou, protože ze zákona ani nesmějí být, hnojeny pesticidy a ošetřovány různou chemií. Značka bio je tak jedinou zárukou, že do sebe při okusování jablíčka nedostáváte různé jedy.

Jenomže v biokvalitě určitě nelze kupovat všechno. Bio ovoce i zelenina jsou přeci jen o něco dražší než pesticidní produkty. Takže návod na to, co je důležité, a co lze oželet, se určitě hodí.

Potraviny, které se v jiné než biokvalitě jíst nedají

Tyto kousky ovoce a zeleniny jsou ty základní, které byste prakticky v jiné než biokvalitě jíst neměli. Patří totiž mezi ty, které jsou plné pesticidů a dalších jedů. Než například hroznové víno dorazí až do vaší samoobsluhy, je na něm až 35 různých druhů chemických postřiků, aby vůbec transport vydrželo. Pokud je pro vás v biokvalitě drahé, raději se ho vzdejte. To běžné supermarketové je opravdu nepoživatelné.

V biokvalitě kupujte také jablka, nedávný test totiž ukázal, že obsahují až 16 druhů pesticidů, a to na jednom kousku. A u jahod se nespoléhejte vždy ani na ty české. Výzkum prokázal, že i ty v sobě mají mnoho pesticidů. A týká se to i těch z trhů. Jahody tedy jen v biokvalitě, pokud si nemůžete dovolit vlastní záhonek.

Citrusy jsou pak někde na půli cesty. Pesticidy se drží v kůře, takže pokud například používáte citronovou kůru při pečení, raději si kupte bio citron.

Ovoce a zelenina, která není nebezpečná

Zatímco výše uvedené ovoce je dobré jíst pouze v biokvalitě, u následujících potravin to není úplně nutné. Například takové hrušky, třešně, maliny, rybíz, angrešt, brusinky, mrkev, celer bulvový, papriky, rajčata, okurky, cukety nebo brambory patří mezi zlatou střední cestu, takže obsahují sice nějaké pesticidy, ale není jich mnoho.

A pak je tu také celá řada ovoce a zeleniny, která je lidově řečeno v pohodě, i když není bio. V mnohých druzích se totiž pesticidy neudrží nebo například zůstávají na vnějších listech, které stačí odstranit. Tak je tomu například u kapusty. To samé platí třeba pro mango, kde pesticidy zůstávají na slupce, anebo pro květák, který je sice pesticidy ošetřován často, ale tato zelenina je neabsorbuje.

Mezi další bezpečné potraviny pak patří avokádo, datle, hrášek, cibule, žampiony nebo chřest. Nakonec i banány, meloun či kiwi se sice pěstují s pesticidy, ale ty zustávají na slupce. Dále čtěte: Šťovík má vynikající zdravotní účinky a posílí imunitní systém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47