Zapomenutý jablečný ocet. Pomůže vám víc, než si myslíte

 Zdraví 
25. května 2020 09:36 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablečný ocet má ze všech octů nejlepší léčivé účinky Depositphotos
Je nenápadný, ale o to účinnější. Ocet je běžnou součástí každé domácnosti. Na jablečný ocet většinou zapomínáme, přestože má ze všech druhů octů nejlepší léčivé účinky.

Jablečný ocet zná úplně každý, ale jen málokdo zná jeho široké využití. Ocet je v podstatě produkt fermentace. Jedná se o proces, u kterého jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V první fázi fermentace jsou přeměněny cukry na alkohol. Poté, když alkohol dál fermentuje, je produktem ocet.

Původní název pro ocet pochází z francouzštiny a značí „kyselé víno“. Na výrobu klasického octa se mohou použít různé suroviny, jako je ovoce, zelenina a hrozny. Zatímco jablečný ocet se vyrábí výhradně z drcených jablek.

Jako lék či pochutina se jablečný ocet používá už po staletí. V domácnosti a kuchyni byl využíván ke spoustě různých účelů. Jedná se o starobylý lidový lék, který byl využíván u celé řady zdravotních komplikací. Patří mezi nejoblíbenější, a některé studie jeho léčivé účinky na lidské zdraví potvrzují. Směs medu a jablečného octa se také používala jako prostředek na dlouhověkost.

Co jablečný ocet obsahuje?

Zejména kyselinu octovou, a to v obsahu kolem 5 %, která mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech. Má také vysoký obsah jablečného pektinu a vitaminů skupiny B (B1, B2, B6), obsahuje také niacin, kyselinu pantothenovou, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamin C, draslík, železo, fosfor či vápník.

Účinky

Snižuje hladinu krevního cukru

Jablečný ocet reguluje hladinu cukru v krvi. Klinické testy také ukazují, že ti, kdo jedí jídla s jablečným octem, mají menší reakce těla na cukr v jídle. Jiná studie zase zjistila, že užívání dvou lžic jablečného octa před spaním snižuje hladinu cukru v krvi až o 4 procenta.

Potlačuje chuť k jídlu

Konzumace octa způsobuje pocit sytosti a kyseliny v něm zpomalují ukládání tuků. Ocet se doporučuje přimíchávat do džusů, salátových dresinků i do obyčejné vody. Tento druh octa však nefunguje jako spalovač, takže nestačí vypít sklenici vody s octem a čekat, že zázračně zhubnete. Ve skutečnosti je to tak, že jablečný ocet efektivně potlačuje chuť k jídlu, zvyšuje pocit sytosti, tedy díky němu přijmete méně kalorií. Stačí jen jedna lžíce octa denně.

Udržuje zdravé srdce

Pravidelná konzumace jablečného octa dokáže posilovat činnost srdce, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že reguluje množství triglyceridů, cholesterolu a snižuje hladinu krevního tlaku v těle.

Detoxikuje organismus

Kyselina v jablečném octu dokáže na sebe vázat toxiny a čistí krev i játra. Obsah draslíku pomáhá rozkládat nahromaděné hleny a pročišťuje lymfatické uzliny.

Zprůchodňuje nosní dutiny

Jak bylo výše uvedeno, umí jablečný ocet rozkládat hleny. Tím se podílí nejen na čištění nosních dutin, ale i uší. Má vysoce antibakteriální vlastnosti a předchází infekcím.

Kloktání při bolesti v krku

Zmíněné antibakteriální vlastnosti se uplatní rovněž jako kloktadlo při bolesti v krku. Smíchejte ocet s teplou vodou v poměru 1:1 a pár minut kloktejte.

Jak ho užívat

Nejvíce se doporučuje rozmíchat 2 lžičky do sklenice s vodou, případně lehce osladit medem a vypít ráno nalačno. Můžete ho užívat až 3x denně, mezi jídly, vždy ve sklenici vody. A samozřejmě ho můžete využívat v kuchyni, například do salátových zálivek, k dochucení omáček apod. Pokud vám vadí jeho chuť, lze ho koupit i ve formě tabletek. Doporučuje se nepřekračovat dávku 5 - 30 ml jablečného octa denně (to odpovídá asi 6 kávovým lžičkám). Zředěný vodou je výborný i na omývání pokožky (zvláště postiženou akné), vlasů nebo do koupelí.

Obecně ocet v kuchyni, kosmetice i pro zdraví

Hlavní složkou jakéhokoliv octa, tedy i toho jablečného, je kyselina octová. Všechny octy obsahují i další kyseliny, nerostné soli, vitaminy i aminokyseliny. Po mnoho staletí se ocet používal pro různé účely. K nakládání zeleniny, čištění kávovarů, ničení plevele, odstranění rzi, leštění zbraní, do salátových zálivek a podobně. Podporuje trávení, zvyšuje energii, bojuje s bradavicemi a využít se dá i v kosmetice proti lupům, pro lesklé vlasy, jako čistič a tónovač pleti, na bělení zubů, hojení modřin, eliminuje zápach z úst, působí i jako deodorant či například proti zápachu nohou. Jablečný ocet si můžete vyrobit i sami, čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008