Pozor! Smoothie není až tak dietní, jak by se mohlo zdát

 Zdraví 
17. července 2018 11:12 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Smoothie se za poslední roky stalo fenoménem Shutterstock
Je to obrovský trend. Smoothie prostě pijí všichni. Jsou ale skutečně všechny tyto nápoje vhodné pro vaše zdraví či dietu? Jak ho často pít, na co si dát pozor a z čeho si ho připravit? 

Je to hrozně jednoduché. Vyberete si ovoce nebo zeleninu, kterou odšťavníte a máte hotovo. Pít denně čerstvé se za poslední dobu stal fenoménem mnoha příznivců zdravého životního stylu. Tělo si totiž vezme ze šťáv 4x více vitaminů a vstřebá je do pár minut a brzy tak na sobě pocítíte úžasné změny. Navíc vás smoothie krásně zasytí. Je ale opravdu tak zdravé pít tento nápoj každý den?

Velké množství ovoce

Než si začnete připravovat čerstvé šťávy doma, udělejte si jednoduchý test. Dejte si na talíř všechny ingredience a položte si otázku, zda byste toto všechno byli schopni sníst za jeden jediný den. Do smoothie si totiž velmi často přidáte tolik ingrediencí, které byste ve skutečnosti nikdy za den nesnědli.

Rychlý nástup

Vzhledem k tomu, že vstřebávání šťávy proběhne velmi rychle, dá se toho využít, pokud například potřebujete zmírnit počínající nachlazení. Místo obvyklých prostředků v podobě léků vypijte pár sklenic šťávy. Vitaminy se vstřebají už za 15 minut, vaše tělo tak dostane pořádnou dávku vitaminů a bude se moci s nemocí vypořádat mnohem lépe a i vy se budete cítit svěžeji.

Když nechutná zelí

Smoothie může být i nenápadným pašerákem. Zkuste třeba svým dětem připravit smoothie, do něhož dáte kousek brokolice nebo špenátu. Nikdo nic nepozná a vitaminy přesto bezpečně najdou svůj cíl.

Raději domácí

Velký pozor si dávejte na kupované smoothies. Jednak může obsahovat spoustu látek, které byste ve svém organismu vůbec nechtěli mít, a hlavně obsahují často dodatečné cukry a další zdroje kalorií. Dokonce ani údajně 100% smoothie nemusí být až tak úplně bez vady. Existují totiž vitaminy, které rozkládá světlo, teplo nebo přítomnost kyslíku. Nejlepší je tedy pít nápoj čerstvě vyrobený. Navíc si do něj můžete přidat i semínka, například chia. Více o tomto výživovém obru jsme psali zde.

Pozor na ovoce

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, ale o svačinu či jídlo. Ovocné smoothie obsahuje ovocný cukr, který vám sice rychle dodá energii, ale také vám po něm rychle stoupne a následně klesne hladina cukru v krvi. A to znamená jedno. Brzy dostanete znovu hlad. Někdy je lepší zakousnout se do syrového ovoce. Žvýkání totiž dodává mozku patřičné informace a ten pak může lépe rozhodnout, kdy je žaludek skutečně plný a člověk sytý. Váha může opět naskakovat. Takže pokud se snažíte o redukci váhy, dejte si zeleninové či ovocno-zeleninové šťávy  v maximálním množství 2 dl denně. Vyzkoušejte třeba hubnoucí rajčatové smoothie.

Potřebujete

  • 2 šálky nakrájených rajčat
  • ½ šálku rajčatové šťávy
  • ¼ šálku jablečné šťávy
  • ½ šálku nakrájené mrkve
  • ¼ šálku nakrájeného celeru
  • chilli podle chuti a 2 šálky ledu

Využijte odpad

Zbylý odpad z rozmixované zeleniny i ovoce můžete krásně využít. Ovocná drť se hodí do koláčů, buchet, muffinů a dalších sladkých receptů, ale také do jogurtu nebo ovesné kaše. V každém případě obohatí vybraný pokrm o extra porci vlákniny. Zeleninová drť se zas hodí do polévek, omáček, nebo k masu. Připravte si z ní třeba zeleninový vývar, který pak můžete využít při dalším vaření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod