Největší mýty spojené s umělými sladidly

 Zdraví 
14. července 2018 08:46 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Umělá sladidla nám rozhodně nepomohou zhubnout Shutterstock
Dnešní doba je charakterizovaná snahou o zdravý životní styl. Bohužel se někdy v této snaze ztrácí zdravý rozum. To je i případ, kdy se snažíme cukr nahradit umělými sladidly. Máme zajímavé informace.

Umělá sladidla vznikla jako snaha poskytnout diabetikům možnost jíst stravu, která bude svou chutí podobná stravě ostatních lidí. Protože okolní společnost jí ve velkém cukr, začali diabetici ve velkém jíst umělá sladidla. Postupně se většina ze sladidel dostala také na seznam látek prokazatelně karcinogenních.

Toho zase využila cukrovarnická lobby, aby poukázala na výhodnost svých „zdravých“ produktů. Běžný uživatel je potom zmatený a různí dietáři se na diskusních fórech přou o to, co jíst. Pokud si chcete udělat představu o tom, co všechno člověk vymyslel v honbě za sladkou chutí, přečtěte si zajímavý příspěvek zde.

Sladké není zdravé

Možná se dá říct naprosto obecně, že sladké není příliš zdravé. V naší přirozené potravě bychom se sladkému měli vyhnout. Dokud neměl člověk přístup k rafinovanému cukru, používal občas některá přírodní sladidla – například med. Protože to bylo jen výjimečně, nepůsobilo to ani žádný problém. Stejně tak i přiměřená konzumace ovoce. Už proto, že kdysi nebyly druhy plodů vyšlechtěné tolik s ohledem na sladkost a objem, takže při konzumaci ovoce do sebe člověk nedostal zdaleka tolik cukru co dnes a získával i více vlákniny.

Sladká chuť by nás měla spíš varovat, že jíme něco, co může být problematické. Nebo ještě přesněji, že jíme něco, čeho bychom měli sníst poměrně málo. Snadno si všimnete, že při konzumaci některých extrémně sladkých zákusků se velmi rychle dostanete do fáze, kdy už vám další ani nechutná. Bohužel tuto hranici si lze snadno posunout až tak, že naopak sladké vyžadujete a potřebujete sladkou chuť ve všem. Z těchto nesmyslných důvodů se dnes sladí rajská a koprová omáčka, doslazují se zeleninové saláty a cukr se přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných potravin. Zcela zbytečně. Je to jen o časem vypěstovaném návyku na sladké.

Umělá sladidla ovlivňují hladinu inzulinu

Pokud pomineme nepříznivý vliv umělých sladidel na naše zdraví, ještě stále zůstává otázka, proč se nám nepodaří zhubnout, když nahradíme cukr umělými sladidly. Evidentně přece dostaneme do sebe méně kalorií? Důvodem je naprosto přirozená reakce lidského těla, které na základě sladidla vyplaví příslušné množství inzulinu. Ten by se sice u některých umělých sladidel vyplavovat neměl, ale existují i studie, které popisují, že příčinou vyplavení inzulinu je už přítomnost sladké chuti na jazyku. Je to ostatně logické – jestliže víme, že jíme něco sladkého, má se přece vyplavit inzulin. Jenže když už se vyplaví, tak spálí dostupnou glukózu v krvi a tělo okamžitě dostane hlad. Začarovaný kruh jídla a potřeby dalšího jídla a dalšího jídla se rozeběhne úplně stejně.

Řešení

Opravdu dobrým řešením pro lidské zdraví je radikální omezení sladkého. Pokud jsme zdraví, nemusíme se ho dokonce zcela zříkat, ale měli bychom si konzumaci sladkostí nechat jen na výjimečné chvíle. Jeden nedělní odpolední zákusek nic nepokazí, ale každodenní už ano. Jeden nápoj za měsíc se sladidly také nebude pohromou, ale každodenní pití je zahráváním se zdravím. Sladké lze přijímat v podobě přiměřené konzumace ovoce. Bohatě stačí jeden kousek denně. Raději si dejme zeleninu a jiné zdravé produkty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda