Špatná i dobrá zpráva pro milovníky kávy. Nové poznatky vás dostanou

 Zdraví 
09. července 2018 09:48 / Jitka Jahodová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kávy se bát nemusíte, neboť má opravdu množství pozitivních účinků na naše tělo Shutterstock
Každý měsíc se setkáváme s novými a novými informacemi ohledně kávy. Někteří tvrdí, že kávu bychom za žádných okolností neměli pít, protože je stejně návyková jako cigarety a kofein neprospívá našemu tělu. Druhá skupina tvrdí, že káva nám prospívá více, než si myslíme.

Přinášíme vám malý seznam těch nejdůležitějších plusů a minusů kávy. V klidu se usaďte a seznamte se s nimi. U šálku dobré kávy, pochopitelně.

Káva proti únavě

Káva je bezesporu nejlepší a nejpřirozenější pomocník v boji s únavou. Proč to tak je? Únava souvisí s adenosinem, který plní v těle různé funkce, ale pro nás je důležité to, že reguluje mozkovou činnost a signály únavy. To znamená, že pokud se vyplaví velké množství adenosinu, jsme unavení a právě kofein dokáže omezit jeho účinek.

Jenže máme tu problém. Tím, že kofein nahradí adenosin, adenosin se snaží najít cestu k našemu mozku, aby nám dal znamení, že i přes šálek kávy jsme unavení. Díky tomuto souboji mezi kávou a naším tělem dochází k vytvoření nových míst - receptorů, na které se může adenosin vázat a přivolat nám spánek.

A právě díky tomu vzniká návyk na kofein, protože potřebujeme další kávu, popřípadě si začneme dělat silnější. Za první vážnější nevýhodu pití kávy můžeme tedy považovat to, že káva patří mezi drogy, na něž si rychle si vytvoříme návyk a abstinenční příznaky řešíme další šálkem kávy. Co všechno způsobí káva v našem těle? Více jsme se tématu věnovali zde.

Pozitivní efekt kávy

Lékaři dlouhá léta upozorňovali na škodlivost kávy u lidí, kteří trpí onemocněním srdce. Poslední studie hovoří o tom, že káva je naopak pro takové lidi velmi dobrou volbou. Nejenže pomáhá jako prevence vůči vzniku arytmie, ale pomáhá i zlepšovat srdeční tep a snižuje riziko vzniku obtíží s nepravidelnostmi srdečního tepu. Další důležitou výhodou kávy je, že pomáhá snižovat riziko vzniku ledvinových kamenů, a to dokonce o 40%. Kromě toho se pravidelnému pití kávy připisuje snížená hladina cholesterolu, snížený objem kyseliny močové, která je zodpovědná za vznik dny a mimo jiné přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny.

Negativní efekt kávy

Káva je naopak nevhodná pro lidi, kteří už ledvinové kameny mají, protože potřebují zvýšený přísun vody a v tom jim káva spíše škodí, protože je močopudná. Důležitým negativem je i fakt, že káva se podílí na zvyšování kyselosti v organismu, a tím pádem je častým spouštěčem pálení žáhy.

Káva proti depresi

Kofein je velký kamarád s naším mozkem a s celým nervovým systémem. Po vyřazení adenosinu vytvoří vhodné podmínky pro navázání dopaminu, serotoninu a glutaminu, které nám navodí pocit štěstí a čerstvosti. Je proto méně pravděpodobné, že ti, kteří pijí kávu, podlehnou depresi. 

Pozornost i nepozornost zároveň

Káva dokáže zlepšit naši pozornost, potlačit únavu a zlepšit koncentraci. Je proto zcela běžné, že pokud jsme pod velkým tlakem a stresem a potřebujeme rychle zvýšit svou výkonnost, sáhneme po další dávce kávy. Právě tehdy se ale můžeme poměrně jednoduše předávkovat a dostaví se přesný opak toho, co potřebujeme. Projevuje se zvýšeným pocením, chvěním rukou, rozostřeným viděním a bušením srdce.

Jak je vidět kávy, pokud ji konzumujete s rozumem, se bát nemusíte, neboť má opravdu množství pozitivních účinků na naše tělo. Negativa jsou způsobena z větší části nadměrnou konzumací. Ale pozor. Řeč byla o klasické kávě. Nikoli o kávě instatní, do které si ještě dáte množství cukru a mléka či smetany. Jaká je pravda o instantní kávě? Více jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod