Přírodní antikoncepce: Dá se na ni spolehnout?

 Zdraví 
06. července 2018 18:44 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prášky nemusí být tou správnou volbou Shutterstock
Hledáme ji pořád a hledaly ji i naši předkové. Ne každý chtěl vždy mít deset dětí na starost. Na jednu stranu si můžeme oddychnout, že žijeme v době pilulkové antikoncepce. Ale je to pro naše tělo dobře?

Poslušně zobeme pilulky a lékaři nás ujišťují, že tahle malá tabletka vlastně jen nahrazuje přirozené procesy v těle, takže je absolutně neškodná. Ba co víc – má dokonce i tisíce pozitiv. Ti, kteří se rozhodli opravdu zjistit, co za tabletkami stojí, ptali se, studovali a zjišťovali, byli možná nemile překvapeni. Stejně jako mají tyhle „minizázraky“ spoustu pozitiv, mají i velké množství negativních účinků na lidský organismus. A o tom se nemluví.

Středověká ochrana

Jeden pozitivní účinek antikoncepce zcela jistě má – umí zabránit početí. V minulosti už lidé zkoušeli ledacos – ženy si dávaly do pochvy krokodýlí trus nebo pily různé zaručené antikoncepční nápoje.

Staří Egypťané pak došli dokonce tak daleko, že začali vyrábět antikoncepční čípky. Ty obsahovaly vosk a rozdrcená jádra granátových jablíček. Ve středověku pak už můžeme najít první předchůdce kondomů. Buďme tedy rádi, že teď máme možnost vybrat si z nepřeberného množství opravdu a téměř jistě fungujících antikoncepcí – pilulek, tělísek či kroužků…

Hormony raději ne!

Naprostá většina z nich je ovšem s hormony. A tady je právě zakopaný pes. Kdo ví, o co jde, raději dá od takové antikoncepce ruce pryč. Je dokonce i spousta žen, které ji užívat nesmí. Jenže co potom? Rodit děti jedno za druhým nebo držet celibát? Co si budeme povídat, ani jedna možnost není nic moc. Vyzkoušet můžete nehormonální tělísko. Funguje na podobném principu jako to hormonální. Jen uvnitř něj nejsou hormony, ale kousek ušlechtilého kovu. Z nehormonální antikoncepce jsou pak k mání ještě kondom, krém či globule.

Další metodou může být počítání plodných a neplodných dnů či měření bazální teploty. Nebo speciální minipočítač, který vám přesně vyhodnotí, jaké riziko vám ten den při pohlavním styku hrozí. Je sice poměrně spolehlivý a zákaznice si jej chválí, ale počítejte s vyšší pořizovací cenou. Docela funguje i pesar. Je už jen na vás, co vyzkoušíte a co vám bude vyhovovat. Každý to má jinak.

Přírodní antikoncepce?

Byliny, které by přímo zabraňovaly početí, bohužel neexistují. Jsou ovšem takové bylinky, které mohou otěhotnění hodně znesnadnit. Mezi takové například patří:

Maytenus ilicina – obsahuje látku celastrol, která má – i podle odborníků - zřejmě vliv na pohyblivost a množství spermií. Je tedy pokládána za vcelku dobrou mužskou antikoncepci.

Řepík - obsahuje velké množství tříslovin, léčivých flavonoidů a hořčin. Dále menší množství kyseliny křemičité, silic a vitaminu C.

Citron – uvádíme až na konci žebříčku a raději bychom ho měli dát do uvozovek. I když ještě dnes se v herbáři dočtete o tom, že plátek citronu v pochvě před pohlavním stykem značně zpomalí pohyb spermií. Je to tím, že citron vyvolá v pochvě kyselé prostředí. A tady máte fakta, která jste o citronech nevěděli.

Řebříček - zvláštní uplatnění nachází zejména v ženském lékařství. Tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti při menstruaci.

Kokoška pastuší tobolka - nejvýznamnějším účinkem kokošky na lidský organismus je schopnost zastavovat krvácení. Tuto její vlastnost oceňovali už naši předkové, byla za tímto účelem velmi hojně užívanou bylinou, protože její účinnost je poměrně vysoká. Menstruaci dokáže zkrátit třeba i o tři dny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty