Bříza není jen alergen, má také léčivé účinky. Překvapí vás, na co všechno se dá využít

 Zdraví 
27. června 2018 09:03 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bříza pomáhá na řadu neduhů, což byste možná nečekali Shutterstock
Bříza patří mezi nejvýznamnější tuzemské alergeny. Kvůli tomu mizí tyto stromy například z parků na sídlištích i z prostranství před rodinnými domy. Málokdo ale ví, že bříza bělokorá má také léčivé účinky.

Jedná se o vysoký, štíhlý, listnatý strom s bílou kůrou. Plodem břízy je nažka. Pro alergiky jsou důležité měsíce duben a květen, kdy bříza kvete. Co se léčivých účinků týče, z břízy se používá pro tyto účely hlavně list, někdy ale i březová míza a pupeny.

List břízy je skvělým diuretikem vhodným při revmatismu, dně a nemocech ledvin a močových cest. Má též potopudné účinky, kdy zbavuje organismus chloridů a jiných solí. Snižuje také krevní cholesterol. Pupeny pomáhají při osteoporóze a při nemocech slinivky břišní - pankreatu a sleziny. Koupele z březového listí pomáhají při revmatismu a při otocích. A konečně, březová míza se používá i jako vlasové tonikum.

Bříza pomáhá na řadu neduhů

Shrneme-li léčivé účinky břízy, pak lze konstatovat, že jsou poměrně rozsáhlé. Uleví vám od nemocí ledvin a vylučovacího ústrojí, revmatismu a bolesti kloubů, pomáhá i při nemocech srdce, čistí vlasovou pokožku a podporuje růst vlasů, snižuje v těle hladinu cholesterolu, účinná je i na řídnutí kostí (osteoporózu), nemoci slinivky břišní i sleziny.

Z listů (sbíráme zejména mladé listy) se připravuje nálev a pije se v běžném množství třikrát denně mezi jídly. Jako prostředek proti dně a revmatismu se užívá zvláště s tužebníkem, bezem a lípou. V urologii se kombinuje například s brutnákem nebo kopřivou.

Zkuste si například uvařit močopudný čaj proti vodnatelnosti. Potřebovat budete pět listů břízy, pět natí zlatohýlu, list medvědice nebo borůvky, tři natě přesličky a tři rozrazilu, dvě natě průtržníku a dva lusky fazolu. Dvě lžíce směsi zalijte šesti decilitry vroucí vody a nechejte přikryté 15 minut vylouhovat. Přeceďte a vypijte čaj nadvakrát, ráno a večer. Čaj si můžete uvařit i z dalších neobvyklých bylin.

Bříza se využívá i v kosmetice a v kuchyni

Z pupenů sbíraných na jaře se dělá tinktura a užívá se v množství 30 kapek třikrát denně. Koupel se připravuje asi z deseti hrstí čerstvých nebo osmi hrstí sušených listů. Listy se povaří asi v pěti litrech vody a vlijí se do vany. Koupel by měla trvat deset až 15 minut.

Nemusíte mít přitom obavu z nežádoucích účinků. Bylina není toxická, ale neměli byste ji dlouhodobě užívat ve velkých dávkách.

V kosmetice se z březové mízy dělají vlasové vody, které omezují tvorbu lupů a maštění vlasů a zlepšují pružnost vlasů a lesk. Březové listy využijete i v kuchyni. Dá se z nich udělat jarní salát nebo je můžete přidávat do zeleninových salátů. Z březové mízy lze vyrábět také sirup.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve