Pět českých potravin, které svými účinky strčí do kapsy exotické superpotraviny

 Zdraví 
20. června 2018 09:49 / Monika Thomsonová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Cibule a česnek jsou dva prověření bodyguardi z říše zeleniny, které se vyplatí mít stále při ruce Shutterstock
Superpotravinou označujeme potraviny, která mají vysoký obsah látek, které by měly prospívat zdraví. Mnozí se mylně domnívají, že čím exotičtější potravina je, tím je i zdravější. To ale vůbec není pravda.

Účinek potravin na lidský organismus je více než příznivý a některé z nich dobře poslouží i jako prevence nejrůznějších civilizačních onemocnění. Proč byste měli upřednostňovat tuzemské potraviny před těmi dovezenými? Jsou čerstvé, levnější a snadno dostupné.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou velmi výživné a jsou právem označovány za superpotravinu. Poslední dobou jsou též nazývány jako "brainfood" tedy potrava pro mozek. O tom, proč je důležité ořechy před konzumací několik hodin namáčet, jsme psali zde. Jak ořechy působí na naše tělo?

  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Regulují krevní tlak.
  • Mají protizánětlivé vlastnosti.
  • Blahodárně působí na naši psychiku.
  • Posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu)
  • Působí pozitivně na vlasy, nehty a pokožku (zinek)

  • Jsou velmi silným antioxidantem.
  • Ořechy působí proti astmatu.
  • Snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Působí jako prevence chudokrevnosti.
  • Jsou vynikajícím zdrojem energie pro buňky.

Borůvky 

Borůvky jsou skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci.

  • Chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.
  • Pomáhají při všech respiračních onemocněních, léčí chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.
  • Úžasná je jejich schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
  • Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem a fungují jako dezinfekce.
  • Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce.
  • Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.

Cibule a česnek

Pozitivní účinky cibule a česneku nejsou rozhodně žádnou novinkou. Zmínky o obou plodinách pocházejí dokonce už z období starého Egypta. I když od oné doby uplynulo už několik tisíc let, cibule a česnek jsou stále oprávněně považovány za jedny z nejpřínosnějších potravin pro naše tělo. Co dokáže pečený česnek s vaším tělem během 24 hodin? Přečtěte si zde. Jak jsou cibule a česnek našemu zdraví prospěšné?

  • Jsou to přírodní antibiotika.
  • Obsahují vitamin P.
  • Jsou prevencí proti rakovině.
  • Zlepšují trávení.
  • Pomáhají proti řídnutí kostí.
  • Pomáhají při snížení cholesterolu a zlepšení krevního oběhu.

Cibule a česnek jsou dva prověření bodyguardi z říše zeleniny, které se vyplatí mít stále při ruce.

Červená řepa

Červená řepa, jinak také krvavý elixír mládí, je jedna z nejléčivějších potravin. Je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Jak nám červená řepa prospívá?

  • Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
  • Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Zelí

Chcete-li mít krásnou zářící pleť a dostatečně silný imunitní systém, pak do svého jídelníčku určitě zařaďte zelí. O tom, proč byste neměli vylévat vodu ze zelí, jsme psali jinde.

  • Zelí je ideální pro hubnutí. Šálek vařeného zelí má pouhých 33 kalorií. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny.
  • Vitamín C obsažený v zelí podporuje zdraví kůže, cév, kostí a zubů. Jako antioxidant dokáže eliminovat volné radikály, které poškozují buněčné tkáně a DNA.
  • Zelí obsahuje vlákninu. Půl šálku vařeného zelí obsahuje 2 gramy vlákniny, což je 8 % denní doporučené dávky. Zelí obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
  • Zelí obsahuje vitamín K. Půl šálku syrového nebo vařeného zelí obsahuje 68 % denní doporučené dávky vitamínu K u mužů a 90 % doporučené denní dávky vitamínu K u žen. Vitamín K hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí.
  • Sloučenina s názvem 3,3´diindolylmetan (DIM), která se nachází v zelí, dokáže ochraňovat před účinky chemoterapie.
  • Další sloučeninou v zelí je sulforafan, o které je známo, že dokáže bojovat s rakovinou.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky