Co dokáže pečený česnek s vaším tělem během 24 hodin?
Česnek je typický svojí štiplavostí a silným aroma, proto ho mnoho lidí konzumuje v omezené míře. A to je velká škoda. Existuje skvělý způsob, jak si tuto zdravou zeleninu dopřát. Udělejte si pečený česnek. Příprava je velmi snadná, chutná a navíc může v našem těle dosáhnout skutečných zázraků. Stačí pár stroužků pečeného česneku a váš organismus jeho blahodárné účinky pocítí během následujících 24 hodin.
Co byste měli vědět o česneku
Česnek je rostlina původem ze střední Asie. Je zdrojem cenných bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály jako je selen, železo, draslík, síra, fosfor a zinek. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, působí proti nadýmání, proti kornatění tepen a ničí parazity ve střevech.
Jak si pečený česnek připravit?
Příprava pečeného česneku je poměrně jednoduchá. Vezměte celou neporušenou česnekovou hlavu a seřízněte vrchol česneku zhruba o centimetr tak, aby byly všechny stroužky vidět. Pak česnek potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut. Na posledních deset minut česnek vyndejte z alobalu. Hotový česnek má krásnou zlatohnědou barvu a je téměř tekutý. Jíst ho můžete lžící, přidat do pomazánky nebo jednoduše namazat na bagetu.
Jak na vás během 24 hodin česnek působí?
- Pokud zkonzumujete pečený česnek, už po první hodině začne váš žaludek trávicí proces. Tělo absorbuje energii, živiny a léčebné látky.
- Po dvou až čtyřech hodinách pomáhají látky získané z česneku bojovat proti volným radikálům. Česnek je totiž vynikajícím zdrojem antioxidantů.
- Šest až sedm hodin po konzumaci pečeného česneku se účinné látky postávají do krve. Naplno se projevují jeho antibakteriální vlastnosti.
- Po šesti až deseti hodinách díky živinám z česneku začíná očistný proces v našem těle.
Pokud tedy chcete něco dobrého udělat pro vaše tělo a syrový česnek nemůžete konzumovat, připravte si pečenou variantu. Tímto způsobem můžete využít všechny skvělé vlastnosti česneku. Navíc pečením ztrácí štiplavost a překvapí vás sladkou až oříškovou chutí. Tepelnou úpravou se sice zmenšuje účinnost některých látek, ale nikoli nějak dramaticky. Tento způsob je skvělou volbou pro lidi, kteří česnek nemohou v syrovém stavu.
Jak jinak ještě použít česnek? O tom, jak na naše zdraví tento skvělý přírodní lék působí, jsme psali zde.