Levandule může ublížit. Měli byste se jí vyhýbat právě vy?

 Zdraví 
16. června 2018 11:33 / Martina Langová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Voňavá fialová bylina není vhodná pro každého Pixabay
Téměř všichni ji mají rádi. Voní výrazně až omamně a je snad nejpopulárnější bylinou na světě. Tušili jste ale, co všechno jemné fialové kvítky dokážou? Jsou léčivé, zmůžou toho opravdu hodně. Přesto dokáží i ublížit.

Podívejte se, co všechno umí, a zkontrolujte si, zda nepatříte mezi jedince, kteří by se téhle voňavé bylině měli vyhýbat.

1. Klidné nervy

Pomůže s nespavostí, špatnou náladou a dokonce i středně těžkými depresemi. Zde však pochopitelně má nejlepší účinky pod vedením terapeuta, který vás naučí, jak s levandulí pracovat a využívat ji. Látky, které jsou v levanduli ukryté, mají tlumivý účinek na centrální nervstvo, tudíž je v tomto směru naprosto nepřekonatelná. Je to i důvod, proč tato příjemně vonící bylina pomáhá i při stavech neklidu, nervozitě, hysterii i bolestech hlavy nebo migrénách. Může pomoci i při nevolnosti z cestování a závratích. A dokonce také při přepracovanosti nebo nadměrném stresu.

2. Přírodní medicína

Ty samé látky, které zklidňují, také brzdí růst bakterií a osvědčily se i při křečových stavech žaludku a při rekonvalescenci. Bylina pomůže také s funkčními poruchami v nadbřišku, dráždivém žaludku i žlučníku. Upravuje střevní činnost a zvyšuje vylučování žluči.

Ženám pomáhá při silné menstruaci, menstruačních bolestech a dokonce i při premenstruačním syndromu. Je výbornou podporou při srdečních potížích a kašli. Výborné výsledky má i jako doplněk léčby zánětu nervů, při revmatismu či dně. Celé tělo pak levandule odvodňuje, čímž logicky pomáhá také s hubnutím.

3. Snižuje krevní tlak

Než začnete naplno využívat léčivé síly levandule, měli byste mít jasno o svém krevním tlaku. Levandule je totiž jedna z mála bylinek, které dokážou tlak velice účinně snižovat. Je tedy nežádoucí používat ji, pokud máte už tak nízký tlak. Nemusela by vám udělat dobře. Dokonce byste mohli i ztratit vědomí a omdlít!!!! Naopak velmi žádoucí je její užívání v případě, že vás trápí tlak vysoký nebo se s ním dokonce léčíte. Nejen levandule vám může ublížit, chutných a vražedných potravin je mnohem víc.

4. Kosmetický doplněk

Čaj z levandule uklidňuje a je snad nejčastějším doplňkem stravy. Levandule má však své nezastupitelné místo také v přírodní kosmetice. Sušená rozdrolená bylina se hodí jako přísada do koupele. Uklidní, pomůže lépe usnout, ale také očistí tělo, zbaví stresu a zbaví vás nepříjemných myšlenek. Pomůže vám lépe si odpočinout po náročném pracovním dni. Mast z levandule je zase výborným pomocníkem na spáleniny – a to i od slunce. Pomůže rovněž na špatně se hojící rány, vyrážky, ekzémy, plísně a jiná kožní onemocnění. Co se pak týče zkrášlující kosmetiky, má levandule silně regenerační a omlazující účinky. Zabírá proti vráskám, podporuje růst vlasů a přispívá k jejich pružnosti a lesku. Hodí se zejména pro mastné vlasy, jelikož reguluje tvorbu vlasového mazu.

5. Aromaterapie

Éterický olej z levandule je nejprodávanějším svého druhu v oblasti aromaterapie. Levandulový éterický olej má tu výhodu, že jej můžeme používat neředěný přímo na kůži. Poslouží jako antihistaminikum, když nás štípne komár nebo píchne bodavý hmyz jako vosa či včela. Postižené místo zklidní a eliminuje zčervenání i případné alergické reakce. Skvělé výsledky pocítíte při léčbě revmatu, dně, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech nebo zánětech nervů. Vyléčit můžete vředy, drobné ranky nebo povrchové záněty. Levandulového oleje se zaleknou i plísně. A až si jej půjdete koupit, sáhněte po tom, který pochází z Provence. Odkud je totiž olej nejkvalitnější.

Vyrobte si domácí levandulový olej

Do jakékoliv uzavíratelné sklenice napěchujte čerstvé levandulové květy a zalijte olejem. Sklenici uzavřete a nechte asi týden odstát v teplé místnosti. Potom nechte olej prokapat přes čistý kus plátna, vymačkejte a do sklenice vložíte květy čerstvé, které zalijte již scezeným olejem. Opět nechte zhruba týden louhovat a na závěr sceďte přes plátno.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod