Obyčejná okurková voda umí doslova zázraky. Hotová je přitom za pár minut

 Zdraví 
05. června 2018 10:04 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Okurková voda osvěží a zároveň utuží vaše zdraví Shutterstock
Okurková voda je nejen příjemným letním osvěžením, ale hlavně pořádným koktejlem vitaminů. Možná budete překvapeni, co voda s okurkami dokáže. Posílí srdce, zlepší stav kostí, detoxikuje tělo a ještě vám pomůže zhubnout.

Okurka je bohatá na flavonoidy, vitamin B1, C a K, mangan, kyselinu pantotenovou, draslík, měď, fosfor a spoustu dalších látek. Okurková šťáva má velmi pozitivní účinky na kvalitu vlasů, mimo jiné kladně působí na funkci ledvin a močového měchýře. Podporuje hubnutí. Díky obsahu vitaminu E osvěžuje pleť. Také ničí bakterie v těle a působí protinádorově. Pít se dá také zázvorová voda, o účincích tohoto nápoje jsme blíže psali zde.

Pozitivní účinky okurkové vody

Jakmile necháte okurku chvíli louhovat ve vodě, začne do ní všechny cenné látky vypouštět a vy si tak budete moci dopřát nápoj plný vitaminů. Kromě toho, že má příjemnou osvěžující chuť, má na lidský organismus i další pozitivní vliv:

Dodá živiny

Ačkoli se to nezdá, i voda ochucená okurkou je plná živin – obsahuje zejména vitaminy A a C a mangan. Je tedy ideálním prostředkem podporujícím naše zdraví.

Posiluje srdce

Okurková voda přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku, vaše srdce bude rázem lépe fungovat.

Zlepší trávení

Voda s okurkami také upraví vaše trávení. Přispívá totiž nejen k dobrému zažívání a správnému trávení, ale i vyprazdňování.

Vyživuje svaly

Okurka obsahuje mangan a křemík, které jsou základní výživou svalů. Takže ať už před sebou máte náročný trénink nebo únavný pracovní den, vyzbrojte se okurkovou vodou a vše snáze zvládnete.

Chrání před chronickým onemocněním

Výzkumy dokládají, že okurková voda je účinnou prevencí vzniku diabetes, Alzheimerovy choroby, onemocnění očí a dalších chronických chorob. Okurka navíc obsahuje množství antioxidantů, a tak bojuje proti předčasnému stárnutí.

Zlepšuje stav kostí

V současné době je osteoporóza jedním z nejčastějších onemocnění, které sužuje nejen starší osoby, ale i mladší ročníky a dokonce i děti. Zahajte prevenci včas, a to například pomocí okurkové vody, která napomáhá udržovat zdravé a silné kosti díky vysokému obsahu vitaminu K.

Zdravý mozek

Popíjením okurkové vody zajistíte lepší zdraví i svému mozku. Fisetin, který je v okurce obsažen, má totiž protizánětlivé vlastnosti a přispívá k lepší mozkové činnosti a paměti.

Bojuje proti vzniku rakoviny

Okurka má přímo zázračné složení – obsahuje vysoké množství důležitých vitaminů, minerálů a vlákninu. Navíc je bohatá na lignany a antioxidanty, které zabraňují rozvoji rakovinotvorných procesů v těle a celkově zlepšují funkci imunitního systému.

Detoxikuje tělo

Okurková voda je jedním z nejúčinnějších detoxikačních nápojů, které pomáhají tělu zbavit se nežádoucích toxinů. Ideální je dát si sklenici ochucené vody nalačno ihned po ránu. Stejně blahodárné účinky má i voda s citronem.

Ledvinové kameny

Okurková voda pomáhá vyplavit jedovaté toxiny z těla a je také skvělým pomocníkem při rozpouštění ledvinových kamenů.

Vyživuje pleť

Při popíjení okurkové vody můžete zapomenout na suchou, stresovanou a unavenou pleť. Okurka totiž dokonale zabraňuje dehydrataci a navíc obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin K, které vaši pleť doslova rozzáří.

Podporuje hubnutí

Okurka je nejen chuťově vynikající, ale také nízkokalorická a bohatá na vlákninu. Navíc přirozeným způsobem potlačuje chuť k jídlu. Lepšího spojence při hubnutí byste proto jen těžko hledali.

Příprava okurkové vody

Příprava okurkové vody není nijak složitá a připravíte ji skutečně velmi rychle. Stačí si k ruce přichystat pouhé čtyři přísady:

  • 1,5 l neperlivé vody
  • 1 okurka
  • 1,5 kávové lžičky třtinového cukru
  • 1 citron nebo limetku

Jednu polovinu okurky rozmixujte, druhou pak nakrájejte na tenké plátky nebo na nudličky. Zbavte ji jadérek, pokud ale používáte hadovku, odstraňovat je nemusíte, její jadérka jsou jemná a skoro je nepocítíte.

Slupku neloupejte, pod ní je největší množství vitaminů, o které byste přišli. Zalijte rozmixovanou část vodou a přidejte plátky okurky společně s cukrem a šťávou z citronu nebo limetky, podle vlastní chuti můžete dodat například lístky máty. Limonádu podávejte chlazenou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum