Víte, jaké banány jsou ty nejzdravější? Budete překvapeni! Žluté mezi ně rozhodně nepatří
Je prokázáno, že banány v sobě produkují látku zvanou TNF. Jde vlastně o „tumorový nekrózní faktor“, což je substance, která bojuje proti rakovině a působí hlavně na zvýšení imunity. Tuto látku obsahují však jenom banány, kterou jsou v určitém stadiu zralosti.
Obsah látek se mění
Pokud jste si mysleli, že nejzdravější banány jsou ty žluté, pak se mýlíte. Podle některých výzkumů se postupným dozráváním banánů mění látky obsažené v nich. Jde hlavně o zvyšování počtu antioxidantů a přeměnu škrobu na cukry, které jsou snadněji stravitelné. Vědci dále zjistili, že banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek v krvi. A přesně tyto „nahnědlé“ banány jsou ty nejzdravější.
Čím skvrnitější, tím lepší
Pokud má banán více tmavých skvrn, určitě se mu nevyhýbejte. Znamená to, že je zralý a tedy i mnohem zdravější. Banány s tmavými skvrnami obsahují více látek, které podpoří váš imunitní systém, zlepší vaše zdraví a hlavně nejvíce obsahuje látky TNF. Plně zralý banán je ideální pro váš zažívací systém, protože cukr v něm je snadno absorbován na rozdíl od banánů zelených, které jsou těžko stravitelné, díky vysokému obsahu škrobu, který je mnohem hůře stravitelný.
Dejte si i dva denně
Pro zvýšení imunity doporučují konzumovat 1 až 2 dobře dozrálé banány denně. Takové banány jsou v porovnání s banány se zelenkavou slupkou nebo běžnými žlutými banány údajně až 8krát zdravější. O tom, jaké všechny další pozitivní zdravotní účinky banány mají, jsme více psali zde.
Jak skladovat banány
Nikdy banány neskladujte v plastikových sáčcích, protože se v nich hromadí vlhkost a ta způsobuje rychlé hnití ovoce. Pokud jste si koupili nazelenalé banány, nechejte je dozrát při pokojové teplotě. Ideální je, pokud je budete skladovat zavěšené. Jakmile se na nich začnou objevovat hnědé skvrnky, zkonzumujte je, nebo je uskladněte v lednici.