Zapomenuté ovoce hlásí návrat. Na co se používá a jaké má vlastnosti?
Dobrá zpráva je, že dula hlásí velký návrat. Proto jsme se na ni podívali trošku zblízka. Pozor na správné omývání ovoce! Více se dozvíte v jiném článku.
Trocha historie
Dula, jejíž odborný název je Cydomnia oblonga, pochází z teplých oblastí Asie. Rozšířená byla zejména v Persii a Malé Asii. Vyvážela se z krétské oblasti Kydonu a podle tohoto starověkého města nese i svůj původní název.
Jak dula vypadá?
Dula je poměrně velký žlutozelený plod, specifický svou silnou a nezaměnitelnou vůní. Do jisté míry napohled připomíná jablko, ale opravdu jen napohled. Spíše bychom mohli říci, že vizuálně připomíná jakýsi hybrid jablka a hrušky. Za syrova je dula hořká, trpká a skutečně tvrdá, a tak je opravdu třeba ji před konzumací tepelně upravit.
Jak dulu nejlépe konzumovat?
- výborná je ve formě marmelád
- zavařenin
- moštů
- vín
- sirupů
Účinky duly
Lidové domácí lékárny znají účinky duly již od nepaměti.
- pomáhá při žaludečních potížích nebo průjmech
- je vyhledávaným a osvědčeným lékem proti revmatu
- pomáhá proti kašli
- výborná je i proti plynatosti
- reguluje činnost střev
- snižuje vysoký cholesterol
- pomáhá při bolestech v krku
Dula má ale daleko širší využití. Celý plod si dříve ženy vkládaly do šatníku mezi oblečení, neboť jeho aroma odpuzovalo nežádoucí hmyz, zejména moly. O jiném zajímavém přírodním produktu jsme psali zde.
Silným esem v rukávu duly je její nádherné a výrazné aroma. Dovolíme si tvrdit, že takovou jedinečnou vůni by měl problém vytvořit i světově uznávaný parfumér. Jde totiž o krásnou a svěží vůni, která připomíná směs jablek, vanilky a citrusových plodů.
Dulu byste jen marně hledali v běžných obchodech s ovocem. Je to velká škoda, protože toto ovoce je opravdu pozoruhodné. Dobrá zpráva je, že stále častěji se s ní můžeme setkat na tržnicích u místních prodejců.