Kuřákům nehrozí pouze rakovina. Připravit by se měli na něco mnohem horšího

 Zdraví 
05. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  15
📷
3 fotografie v galerii
Každá zapálená cigareta zvyšuje pravděpodobnost onemocnění nespočtem chorob. Shutterstock
Mysleli jste si, že jediné, co vám při kouření hrozí, je rakovina plic? Tak to žijete ve velkém omylu. Rakovina způsobená kouřením je sice velkou hrozbou, ovšem existují i další choroby, kterým můžete jít naproti třeba jen příležitostným kouřením.

Většina lidí, kteří kouří, si dostatečně neuvědomují rizika. Myslí si, že se jich rakovina ani jiné nemoci netýkají a že nějakým zázrakem uniknou. Ano, je pravda, že se někteří kuřáci dožijí ve zdraví i devadesáti let, stejně tak určitě existuje někdo, kdo desetkrát kopl do vosího hnízda a nedostal ani jedno žihadlo.

Pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic

Nicméně pravděpodobnost, že rakovinou onemocníte, je vcelku vysoká. Při vykouření deseti cigaret denně vzroste pravděpodobnost onemocnění 5x. Když kouříte denně krabičku, riziko je až 20x vyšší. Pokud jste opravdu silný kuřák a denně si zapálíte víc jak 35x, riziko vzniku nádoru plic je 40x vyšší než u člověka, který nekouří.

Další typy rakoviny

Myslíte si, že rakovina plic je jedinou hrozbou? Když vynecháme plíce, rakovina se může týkat i dalších orgánů, jako například hltanu, hrtanu, jícnu, ledvin, močového měchýře, slinivky břišní, střev, žaludku, žlučníku, u žen děložního krčku, ale také ústní dutiny včetně jazyka.

Kardiovaskulární choroby

Kouření také zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu cév v lidském organismu, ale hlavně vede k nedostatečné výživě srdeční tkáně. Na kardiovaskulární onemocnění v Čechách umírá téměř polovina obyvatel, z nichž téměř čtvrtina onemocní díky kouření. Nikotin také urychluje kornatění cév a způsobuje například infarkt myokardu.

Nedostatečně prokrvené končetiny

Jedná se o nemoc především mladých kuřáků, která postupně vede ke zhoršené průchodnosti cév. Může se dokonce stát, že začnou vznikat krevní sraženiny v cévách končetin, které vedou k menším nebo větším nekrózám. V nejhorším případě musí být dokonce provedena amputace končetiny, nebo její části.

Znehodnocení krve

Dlouhodobé kouření způsobuje zvýšenou srážlivost krve, která především u žen v kombinaci s užíváním hormonální antikoncepce může způsobit vznik plicní embolie, která se nechvalně pyšní vcelku vysokou úmrtností.

Kouření a neplodnost

Plodnost je dána mnoha faktory, ale je prokázáno, že jak ženy, tak muži, kteří kouří, mají nižší schopnost zplodit potomstvo. U mužů kouření ovlivňuje především množství objemu ejakulátu, snižuje počet hustotu a kvalitu spermií, ale i jejich pohyblivost. Každá další cigareta má vliv i na erekci, která může být narušena, ba dokonce znemožněna. U žen se kouření podepisuje na poškození funkce vaječníků, nižší produkci vajíček, snížené pravděpodobnosti uhnízdění vajíčka a donošení dítěte, ale způsobuje i časný nástup menopauzy.

Toto je výčet jen některých chorob, na které si s každou další zapálenou cigaretou zaděláváte. Opravdu vám cigarety chutnají natolik, abyste si kvůli nim dobrovolně ničili zdraví a výrazně zkracovali život?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod