Jak ušetřit peníze za cestování

 Ostatní 
02. října 2017 08:51 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Spolujízda ušetří obvykle čas i peníze. Shutterstock
V posledních letech se objevuje jako častý dopravní prostředek spolujízda. Máme některé zajímavé informace a doporučení.

Princip spolujízdy

Za spolujízdou je myšlenka ušetřit náklady a životní prostředí. Jde vlastně o to, jak vytížit auto, které by jinak jelo poloprázdné. Pro některé řidiče je také důležité, aby na ně někdo během jízdy hovořil. Pasažér získává přepravu na místo určení obvykle v kratším čase, než kdyby jel veřejnou dopravou. Ušetří proti autobusu i peníze.

Kde mohu najít informace

Existují specializované servery, kde se nabízí spolujízda. Ty nejlepší umožňují zadat váš požadavek na dopravu z místa A do místa B a daný den. Nabídnou vám všechny možnosti, které v daný okamžik existují. Uvidíte i svého řidiče či řidičku a také skutečnost, zda jde o zkušeného poskytovatele spolujízdy nebo naprostého začátečníka. Podobně do systému vstupují i řidiči. Ti se ovšem na začátku musí zaregistrovat a vyplnit nejrůznější údaje. Existují i různé skupiny na sociálních sítích a dají se najít pochopitelně i jednotlivé inzeráty. Z hlediska bezpečnosti je pochopitelně lepší zvolit spolujízdu přes zavedený server, který poskytuje dostatek informací o řidiči.

Jaké jsou ceny? Kam mohu cestovat?

Ceny si částečně stanovuje řidič, ale bývá zvykem, že server, který službu následně propaguje, má svá doporučení. Cena za kilometr se tak může pochybovat zhruba mezi 0,6 – 0,9 Kč za kilometr. Cena je fixní, takže nezáleží na tom, zda řidič získá další spolucestující.

Cestovat můžete nejen po republice, ale můžete vyjet také do zahraničí. Záleží jen na konkrétní nabídce a vašem zájmu. Jsou dokonce řidiči, kteří jezdí určité trasy do zahraničí pravidelně, protože tam pracují. Podobně je možné najít někoho, kdo cestuje na určité trase pravidelně do práce a zpět a připojit se k němu.

Bezpečnostní a jiná doporučení

Pokud se chystáte využít tuto službu, měli byste samozřejmě používat zdravý rozum a v případě, že se vám nebude cokoliv pozdávat, jízdu přerušit. To platí zejména tehdy, jestliže řidič jede riskantním způsobem. V takovém případě požádejte o zastavení na benzince nebo v nejbližším městě. Ženy, které chtějí využít spolujízdu, by měly cestovat s řidičem, který má dobrá hodnocení. Mohou upřednostnit cestu s více pasažéry, případně existuje dokonce „dámská spolujízda“, kdy řidičkou je žena. Ve většině případů postačí, pokud dáte přednost řidiči, který se netají svými osobními údaji a před cestou je sdělíte i někomu jinému.

Spolujízda obvykle umožňuje i zajímavá setkání a rozhovory. Poznáváte nové lidi, dozvídáte se zajímavé informace. Pokud chcete cestovat pohodlně, zajímejte se i o typ použitého auta a počet spolucestujících, protože tlačit se uprostřed zadního sedadla malého auta několik set kilometrů může být docela problém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím