Zajímejte se o svůj puls, pomůže vám odhalit hrozící nebezpečí

 Zdraví 
30. srpna 2019 15:32 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Příliš vysoký puls vypovídá o tom, že něco není v pořádku Shutterstock
Lidský puls vypovídá o našem zdravotním stavu ledacos. Dokážete se orientovat v tom, co je v pořádku a co už není? Přinášíme zajímavé a důležité informace.

Měřit si puls přiložením palce na tepnu sice není složité, je to i poměrně přesné, ale ruku na srdce, kolikrát jste si takto v poslední době puls změřili? S nástupem různých sportovních náramků a chytrých hodinek ale máte možnost získat informace o svém pulsu, a tím pádem i o svém zdravotním stavu.

Jaký puls je normální

Na tuto jednoduchou otázku není vůbec jednoduchá odpověď. Záleží samozřejmě na tom, zda jste sportovec nebo naopak nepohyblivý tlouštík. Muži mají o něco nižší puls než ženy. To pro případ, že byste se začali doma srovnávat a nevěděli byste, proč jsou mezi vámi rozdíly. A samozřejmě záleží na zátěži. S rostoucí zátěží roste puls čili tepová frekvence. Význam je prostý – tep se zvyšuje, aby srdce zvládlo zabezpečit přísun okysličené krve orgánům. Jakmile se dáme do pohybu, stoupá spotřeba kyslíku a srdce jej musí dodávat v potřebném množství. Při určité tepové frekvenci již kyslík stejně nestačí a my se blížíme buď kolapsu nebo srdečnímu selhání.

Přesto existují určité limity, které lze považovat za obvyklý puls zdravého člověka. Mluvíme samozřejmě o tepu v klidu. Sportovně zdatný člověk má puls zhruba mezi 60 – 70 údery v klidu. Pokud klidové hodnoty míří k devadesátce, něco není v pořádku. Při tepu v klidu nad devadesát byste již měli vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření EKG, včetně celodenního sledování s přístrojem.

O čem vypovídá zvýšený tep

Jestliže jsou hodnoty vašeho tepu pravidelně vyšší, než je běžné, může být příčinou celá řada důvodů. Mezi běžné a relativně snadno řešitelné patří obezita a vyšší příjem kofeinu. Zvýšený tep v těchto případech je i celkem pochopitelný. U obézního člověka dochází při okysličování těla k potřebě většího výkonu, který je dán vyšší hmotností. Lehce zvýšený tep aktuálně nevadí, ani nemusí být zřetelný, ale z dlouhodobého hlediska se srdce opotřebovává. Pokud vaše srdce reaguje na kofein, může být vyšší tep způsoben právě nadměrnou konzumací kávy nebo jiných nápojů s obsahem kofeinu.

Vyšší tep, obzvlášť nad 90 úderů srdce v klidu, už může znamenat rozvoj nějakého onemocnění srdce, případně vznik jiného onemocnění v těle, na které srdce reaguje zvýšeným tepem. Tepovou frekvenci řídí potřeba kyslíku. Jestliže se ho tělu nedostává, třeba protože srdce špatně funguje, tělo se snaží tep zvýšit, aby kyslíku bylo dost. A když ani to nestačí, zvyšuje se ventilace, člověk zrychleně dýchá, snadno se „zadýchá“ a dostavují se i další problémy.

Co dělat

Prospět svému srdci můžeme sami především správnou životosprávou. Tipy najdete třeba i v článku zde. Nekouřit, nepít a přiměřeně sportovat. Jestliže je příčinou vyššího tepu jen nadváha, pak s jejím odstraněním bude vše v pořádku. Velmi jednoduché je omezit pití kávy, případně nahradit některou denní kávu kávou bez kofeinu, která je běžně ke koupi. Při tepu nad devadesát v klidu vyhledejte lékaře a záležitost řešte. Existují léky, které potíže řeší. Neměli byste ale začít s jejich užíváním dřív, než změníte životní styl a vyzkoušíte úpravu jídelníčku.

Témata: srdce, puls, obezita, kofein, káva,
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve