Problém, který je stále tabu. Mužská inkontinence

 Zdraví 
23. května 2018 08:23 / Šárka Sokolská
  1
📷
3 fotografie v galerii
Muži často o svém problému nechtějí mluvit Shutterstock
Inkontinence není jenom problémem žen, ale také mužů. Podle statistik inkontinence postihne až pětinu mužů nad 65 let. Bohužel, ve společnosti je tento problém stále velké tabu.

Statistiky ukazují, že problémy s inkontinencí má jen 3 – 5 % mužů středního věku. Po 65. roce života se s těmito problémy potýká až 35 % mužů. Bohužel, řada z nich tento problém neřeší, protože se za to stydí. Podle průzkumu polovina lidí trpících občasným únikem moči váhá půl roku, než vyhledá lékaře. Čtvrtina čeká rok. Jen každý sedmý se obrátí na lékaře do měsíce od prvních příznaků.

Různé příčiny

Příčin může být hned několik. Jednou je nesprávné vedení vzruchů z mozku, které signalizují naplnění močového měchýře, nebo nedostatečná funkce svěrače močové trubice, případně kombinace obou. Je důležité přistupovat k inkontinenci nikoliv jako k samostatnému onemocnění, ale jako k symptomu.

Kdy vyhledat lékaře

Návštěva lékaře je nutná v případě, že samovolný únik moči trvá již déle nebo se k němu přidají další obtíže, jako necitlivost nohou či chodidel, horečka nebo naopak zimnice, bolest břicha, krev v moči a pálení při močení. Lékař při konzultaci probere s pacientem vznik, trvání a charakter obtíží. Vyšetří břicho, pánev, prostatu a konečník a provede i podrobné neurologické vyšetření. Pokud je prostata zvětšená, pošle pacienta na urologické vyšetření. Ultrazvuk odhalí poměry v pánvi. Vyšetření zjistí také množství moči, které zůstává v měchýři po vyprázdnění.

Pít či nepít

Při prvních obtížích by tedy muž měl upravit pitný režim, nepít mnoho ani málo. Pokud objem moči klesne příliš, hrozí močové infekce. Pacient by se měl vyhýbat alkoholickým, perlivým a kofeinovým nápojům, mohou dráždit močový měchýř. Pokud užívá nějaké léky pravidelně, měl by se poradit s lékařem, zda jeho obtíže s močením nemohou zhoršit. Zkuste třeba čaj ze srdečníku, který má výborné účinky na prostatu. A nejenom na ni. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Propadání depresi

Inkontinence vážně narušuje život postiženého, vede k sociální izolaci, předčasnému odchodu do důchodu. Ničí sexuální život a u třetiny postižených vyvolává depresi. Nucení na močení je přitom běžný pocit, který zdravého člověka upozorňuje, že má naplněný močový měchýř.

Zkuste pomůcky

S tímto intimním problémem si lze poradit nejen operativní cestou nebo léky, ale také neinvazivním způsobem, velmi komfortně a efektivně za pomoci inkontinenčních pomůcek, které seženete v každé lékárně. Jde o inkontinenční vložky a kalhotky, které jsou tvarově přizpůsobené mužskému pohlaví, a rezervoáry moči, ty tvarem připomínají prezervativ a podobně se i nasazují na přirození.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty