Jaké onemocnění signalizuje malinový jazyk?

 Zdraví 
18. května 2018 11:34 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jazyk o vašem zdravotním stavu prozradí víc, než si myslíte Shutterstock
Barva jazyka je důležitým ukazatelem zdraví. Například jeho malinové zbarvení často naznačuje nedostatek některé z důležitých látek či dokonce onemocnění. Co všechno může signalizovat takzvaný malinový jazyk?

Pod pojmem malinový jazyk, případně někdy i jahodový, rozumíme sytě červené až červenofialové zbarvení jazyka. Tento příznak se vyskytuje méně často, ale typický je hned u několika onemocnění. Tehdy předchází malinovému jazyku bílý povlak, který se postupně odlupuje. Následně dochází k vystoupení papil na jeho povrchu, které se podobají zrníčkům malin.

Zarudlý jazyk bývá také projevem deficitu důležitých vitamínů či minerálních látek. V takovém případě je jazyk obvykle lesklý a jeho povrch je hladký. Popálili jste si někdy jazyk? Poradíme vám, co pomáhá a co byste naopak nikdy neměli dělat.

Deficit živin

V první řadě je důležité vyloučit možnost, že za změnou barvy jazyka může stát některá ze zkonzumovaných potravin. Jazyk vám lehce zabarví například červená řepa či sladký bonbón. Pokud za jiným zbarvením jazyka není žádná potravina, příčinou může být i nedostatek látek, které tělo potřebuje pro správnou funkci. Vyplázněte jazyk a dozvíte se něco o svém zdraví.

  • Malinová barva jazyka někdy upozorňuje na deficit vitamínu B1. Tato látka se mimo jiné podílí na metabolismu sacharidů a příznivě působí na nervový systém.
  • Červenofialové zbarvení jazyka však může být příznakem i nedostatku kyseliny listové, čili vitamínu B9. Ten je nápomocný při tvorbě krve či syntéze nukleových kyselin. 
  • Jazyk malinové barvy dále souvisí s deficitem vitamínu B12, který je nezbytný pro správnou funkci centrálního nervového systému.
  • Za neobvyklým zbarvením jazyka může být i nedostatek železa.

Malinové zbarvení signalizuje tato onemocnění

  • Malinovým jazykem se projevují i ​​některé choroby, častěji je to však v dětském věku. Takovým onemocněním je například spála. Jde o infekční onemocnění bakteriálního původu. Spála se na začátku svými symptomy podobá obyčejné angíně. Postižený může pociťovat bolesti hlavy, břicha či krku. Také se často dostaví horečka či pocit na zvracení.
  • Mezi onemocnění s příznakem malinového jazyka zařazujeme i Kawasakiho nemoc. Toto vzácné onemocnění postihuje obvykle malé děti. Projevuje se podobně jako spála, mimo jiné zčervenáním očí, vyrážkami či otokem uzlin.
  • Jazyk jasně červené barvy může upozorňovat na otravu oxidem uhelnatým. Pokud se k malinovému jazyku přidávají i jiné příznaky, je nanejvýš vhodné konzultovat zdravotní stav s lékařem. Pouze ten umí potvrdit nebo vyvrátit možnost, že za změnu barvy jazyka je zodpovědné nějaké onemocnění.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod