Je anestezie u zubaře nebezpečná?

 Zdraví 
19. května 2018 08:03 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Je dobré vědět, jak se rozhodnout Shutterstock
Existuje na to řada názorů. Někteří se jí snaží vyhnout, jiní ji naopak vyhledávají. Máme pro vás zajímavé informace, které je dobré znát. Lokální anestezie, jinak také umrtvení zubu, při zákrocích u zubaře je dnes poměrně běžnou součástí zubního ošetření.

Pro lidi, kteří se zákroků extrémně bojí, je často jedinou možnou variantou, jak se nechat ošetřit. Na druhou stranu někdy můžeme používat anestezii zcela zbytečně. Poradíme tedy, jak máte postupovat a o čem byste měli vědět. A vůbec nejlepší je se zubním kazům docela vyhnout. Jak na to se dozvíte v jiném článku, který najdete zde.

Kdy je injekce zbytečná

Injekce s látkou na umrtvení zubu je zbytečná, pokud lékař provádí zákrok na zubu, který už není živý. Jde o zuby, které měly tak hluboké kazy, že bylo třeba je již v minulosti odvrtat do velké hloubky a lékař musel zub umrtvit, vyčistit a vyplnit jeho kanálky. Na takovém zubu by nemělo být nic citlivého. Výjimku může tvořit nedostatečně zaplněný kanálek, který se časem může začít ozývat, může být zdrojem zánětu a je při ošetření také citlivý. Podávat v případě práce na umrtveném zubu anestezii je zbytečnost a plýtvání prostředky.

Podobně je injekce zbytečná i v případech, kdy se jedná o drobná povrchová ošetření zubů, kdy kaz nebo hrany, které je třeba obrousit, neznamenají žádné rozsáhlé vrtání. I v takovém případě můžete injekci vynechat či dokonce odmítnout, pokud se vás lékař zeptá.

Je injekce problém?

Existují různé názory na to, zda injekce u zubaře je problém pro lidské zdraví. Pravdou je, že injekce může vyvolat alergickou reakci. Pokud se vám to přihodí, lékař je na místě a nepochybně udělá všechno, aby vám pomohl. Jestliže víte o tom, že jste alergičtí na určitou látku, musíte tuto informaci svému zubaři a hlavně novému zubaři předat.

Vedle alergických reakcí se někteří obávají zaplavení organismu toxickými látkami. Obvykle ale injekce nepředstavují zásadní problém. Vynechat by je měly ovšem těhotné ženy a osoby s vážnými jaterními chorobami.

Lokální anestetika sice mají působit jen v místě vpichu nebo jeho blízkém okolí. Obvykle ale ovlivní částečně celé tělo. Měli byste si dát proto pozor na to, jakou činnost budete po ošetření zubu vykonávat. Typická je situace, kdy máte od zubaře odjet autem. Pokud lékař musel použít větší dávku anestetika, může být jeho vliv na vaše tělo tak velký, že nebudete schopni odjet. Ale i při přiměřené dávce se mění reakční doby. V první fázi dokonce k lepšímu, takže můžete být v pokušení jet rychleji než obvykle. Záleží samozřejmě na použité látce a aplikovaném množství. Rozhodně byste ale měli s těmito možnostmi ovlivnění reakční doby počítat.

Lokální anestetikum a ženský cyklus

Některé ženy mají také zkušenost s tím, že se jim po návštěvě zubaře a lokální anestezii rozhodil jinak pravidelný cyklus. Není jasné, jestli to má na svědomí anestetikum nebo přímo samotný zákrok v dutině ústní či stres, který některé pacientky před návštěvou zubaře mají. Je ale vhodné s touto eventualitou počítat a v případě, že nastane, si ji správně vyložit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod