Co se vám kůže snaží říci o vašem celkovém zdraví

 Zdraví 
15. května 2020 07:57 / Mirka Malá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pokožka vašeho těla je dobrým rádcem Archiv
Kůže je největší orgán lidského těla, takže když vaše pokožka začne vykazovat nějaké změny, je někde problém. Bude příliš suchá, začnete trpět vyrážkou nebo to může být známkou toho, že se něco děje uvnitř vašeho těla.

Vaše pokožka je bariérou mezi orgány uvnitř těla a zbytkem světa. Nemělo by tedy být žádným překvapením, že změny na vnější straně mohou signalizovat vnitřní poruchu. Tyto změny na pokožce vás tedy mohou upozornit na vše od obyčených problémů s hydratací, až po závažnější potíže jako je třeba na diabetes.

Ale někdy je suchá kůže jen známkou suché pokožky. Jak tedy můžete zjistit, kdy epidermální výkyvy naznačují závažnější problém? Pokud máte dlouhodobější problémy s pokožkou, musíte se samozřejmě nechat vyšetřit lékařem. Ale je dobré vědět, jak kůže reaguje.

Na co si dát pozor

Kůže, která se vám tzv. krabatí, když za ni zatáhnete, je jednoduše jen málo hydratovaná. Otoky dolních končetin, ve kterých se udělá důlek, když na ně zatlačíte palcem, většinou znamenají příliš mnoho soli v těle.

Hnědé skvrny nebo jejich nadměrné množství mohou být příznakem většího problému, jako je cukrovka nebo neobvyklá hladina cukru. Je to známka stavu zvaného akanthosis nigricans, který se skládá z hnědých sametových skvrn, obvykle v záhybech těla jako je krk a podpaží.

Žluté zabarvení kůže může být známkou dysfunkce žlučníku nebo jater a pigmentace nebo hnědnutí kůže může naznačovat přebytek železa, hemochromatózu nebo problém nadledvin.

Na druhé straně, neobvyklá bledost, zvláště podél vašich linií dásní nebo spojivek vašich očí, může znamenat, že máte anémii nebo nízkou hladinu železa. A pokud vaše dásně krvácí a všimli jste si malých spontánních modřin zvaných petechiae, pak vaše tělo potřebuje více vitaminu C.

Vlasy a nehty také dokáží napověděť, že se uvnitř těla něco děje

Stejně, jako vaše pokožka, i vlasy a nehty mohou také sehrát velkou roli při vydávání včasného varování. Například řídnutí vlasů může být známkou anémie nebo nedostatku biotinu. Autoimunitní stavy jako je lupus nebo onemocnění štítné žlázy, mohou být rovněž spojeny se ztrátou vlasů. Kromě toho mohou změny na nehtech, tedy například jejich zbarvení do žluté, nebo když se na nich utvoří bílé pruhy, znamenat onemocnění jater, ledvin nebo dokonce plic.

Pokud jste si tedy všimli některé z výše uvedených změn na kůži, co nejdříve se poraďte se svým lékařem. Pokožka totiž skutečně dokáže napověděť mnohé a včas vás varovat. Dále čtěte: Krásná hladká pleť bez chloupků? Zbavit se jich můžete trvale a bez bolesti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod