Co se stane, když vás postihne piriformis syndrom? Komu hrozí a jak se mu bránit

 Zdraví 
07. června 2018 15:14 / Monika Thomsonová
  1
📷
4 fotografie v galerii
O co horší a bolestivější jsou příznaky, o to jednodušší a mírumilovnější je terapie Shutterstock
Piriformis syndrom není úplně běžná záležitost. Právě proto se o tomto ojedinělém syndromu ani příliš nemluví. O čem je vlastně řeč, jak se projevuje a proč vzniká? Více se dozvíte v našem článku.

Piriformis se řadí mezi tzv. pelvitrochanterické svaly. To je skupina pěti svalů, které vedou od pánve šikmo dolů k femuru (stehenní kosti), kde se upínají v oblasti trochanter major (velkého choholíku). Sval hruškovitý je plochý sval, který je z celé skupiny pelvitrochanterických svalů nejvýše položený. Všechny tyto svaly jsou překryty vlákny velkého hýžďového svalu.

Jeho hluboké uložení je jednou z příčin, proč je někdy obtížné syndrom hruškovitého svalu diagnostikovat a nezaměnit ho za jiné zdravotní problémy. Piriformis je důležitý sval, který stabilizuje kyčelní kloub a provádí zevní rotaci v kyčli. Při maximální flexi kyčle se zapojuje i při vnitřní rotaci kyčelního kloubu.

Jaké jsou symptomy?

Na začátku pacient obvykle pociťuje bolest, mravenčení nebo necitlivost v hýždích. Bolest se postupně zintenzivňuje a může vystřelovat po dráze sedacího nervu po zadní straně stehna, někdy až do lýtka. Občas se bolest může objevit i v dolní části zad či tříslech. Nepodceňujte bolesti kloubů a svalů. Může je mít na svědomí vážná choroba.

Kdy k syndromu dochází?

Dochází k němu tehdy, když hruškovitý sval přetěžujeme zejména:

  • Při dlouhodobém sezení, zvláště při sezení s nohou přes nohu
  • Při dlouhém a častém řízení auta
  • Při běhu, zvláště při běhu do kopce
  • Při rychlých změnách směru při běhu
  • Při jízdě na špatně nastaveném kole

Pokud tedy patříte k těm, kdo ráno sedne do auta, dojede do práce, tam minimálně 8 hodin sedí u počítače a pak opět usednete za volant, dojedete do fitka, kde si sednete na posilovací stroje, případně dojedete k parku, kde vyskočíte z auta a bez rozcvičení a zahřátí se pustíte do běhu, jste na dobré cestě k osobnímu setkání s piriformis syndromem. Víte, co se stane s vaším tělem, když přestanete cvičit? Čtěte více

Lidé, u kterých se problémy s piriformis syndrom objeví, nemusí vůbec podléhat panice. O co horší a bolestivější jsou jeho příznaky, o to jednodušší a mírumilovnější je terapie. Po diagnostikování zmíněného syndromu přicházejí na řadu cílené cviky, masáže a speciální strečink.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47