Těchto pár problémů nepodceňujte. Mohou být příznakem rakoviny

 Zdraví 
04. července 2018 14:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jestli se cítíte poslední dobou pod psa, může to signalizovat i vážné problémy Shutterstock
Nemusí znamenat nic, ale také to může být znamení, že máte rakovinu. Sledujte těchto několik nejčastějších příznaků. Na co tedy dávat pozor?

I když ženy bývají svému zdravotnímu ostražitější a všímavější než muži, i u nich často dochází ke zlehčování či podceňování symptomů, které mohou být známkou rakoviny. Na co tedy dávat pozor?

Natékání nohou

Otékání nohou potkají s přibývajícím věkem prakticky každého. Žilní stěny pomalu ochabují a zejména ve vedru začnou nohy natékat. Někdy za nateklé nohy může i nadměrné zadržování vody v těle nebo dlouhé stání třeba v zaměstnání. Ale také to může být příznak rakoviny. Pokud je navíc otékání nohou doprovázené i výtokem z vaginální oblasti a bolestmi v podbřišku, může jít o rakovinu děložního čípku.

Rychlý úbytek váhy

Asi není ženy, kterou by nepotěšilo, že se jí konečně podařilo zhubnout. Ale nevysvětlitelné hubnutí, kdy jdou kila dolů rychle samy a bez cvičení, už není moc v pořádku. Tento příznak je velmi častým doprovodným jevem rakovinného bujení, nicméně může být i důsledkem například hyperaktivní štítné žlázy.

Vytrvalá bolest

Jestli si bez prášků na bolesti už pomalu neumíte představit svůj život, pak jen potlačujete signál, kterým vám tělo říká, že něco je špatně. Bolest by tedy člověk neměl podceňovat v žádném případě, i když se za ní mohou skrývat problémy jako je skřípnutý nerv nebo natažené svaly. Trvalé bolesti, které se neustále vracejí, mohou například v případě bolesti zad signalizovat rakovinu vaječníků nebo tlustého střeva, bolesti hlavy zase nádor mozku.

Chronická únava

Jste neustále unaveni a doslova padáte na pusu, i když se dostatečně vyspíte? Buďte na pozoru. Může to značit i leukémii, rakovinu tlustého střeva nebo žaludku. Pokud jde o tlustého střevo, tady bývá často doprovodnými příznaky ještě krev ve stolici, zácpa nebo naopak průjem, zvracení nebo bolestivé křeče.

Bílé fleky v ústech

Mnohé můžete vypozorovat i ze svého jazyku. Zvlášť, pokud se vám na něm objeví větší bílé fleky, které mohou být i v dutině ústní. Říká se tomu leukoplakie. Nemusí jít sice hned nutně o rakovinu, ale podle některých odborníků jde ale o prekancerózní stav, který by vás neměl nechat chladnými. Proto, jestli takové fleky objevíte, raději svůj stav zkonzultuje s lékařem zvlášť, pokud jste kuřáci. Máte naopak malinový až sytě červený jazyk? I to může značit zdravotní problémy, o kterých jsme psali zde.

Časté návštěvy záchodu

Během cestování se může rozhodit vaše trávení. Ale pokud žijete stále stejným způsobem, a přesto najednou častěji navštěvujete toaletu, tělo vám zřejmě něco naznačuje. Častější chození na malou může být příznakem zánětu močových cest, ale také rakoviny močového měchýře. V případě, že trpíte zácpou nebo naopak průjmem, nebo když se ve stolici objevuje krev, může jít o rakovinu tlustého střeva.

Neutuchající nadýmání

Plynatost je natolik běžnou záležitostí, že ji ženy prostě přijmou a žijí s ní. Ale mohla by být znakem například nádoru vaječníků. Pokud se tedy nadýmání vyskytuje každodenně v období několika týdnů, je namístě zvážit návštěvu lékaře.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve